Ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να υποστηρίζει πως πιθανότατα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ξεπερνάει την ανοσία, κάτι που σημαίνει πως επιστρέφουμε ξανά στο σημείο «μηδέν».
Ταυτόχρονα συνεχίζεται το αλαλούμ με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις από τους «ειδικούς» που αποφασίζουν, καθώς ανά ώρα ακούμε και κάποια νέα πρόταση.
Συγκεκριμένα σήμερα ο Νίκος Σύψας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή εκπομπή υποστήριξε πως ίσως χρειάζεται να κάνουμε και 3η δόση του εμβολίου για να μας «πιάσει» απέναντι στις μεταλλάξεις.
Βέβαια, άγνωστο είναι το που θα βρεθούν τόσες δόσεις του εμβολίου, καθώς ήδη πολλές χώρες της ΕΕ δυσκολεύονται να κάνουν και τη 2η δόση στους πολίτες.
Ο κ. Σύψας είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν σε έναν νέο ιό. «Η μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως την Βόρεια Ελλάδα», προσέθεσε. «Εάν επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, ούτε η νόσηση μας καλύπτει, ούτε τα εμβόλια», δήλωσε ο Ν.Σύψας.
Ενώ για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, που είναι και αυτή που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανθεκτικότητάς της, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».
Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε», ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου, εκτός από τις δύο που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση, ώστε να καλυφθούν και οι μεταλλάξεις.
«Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και συμπλήρωσε ότι «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».
Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown μέχρι το κλείσιμο των σχολείων».
Τελικά μας «πιάνουν» απέναντι στις μεταλλάξεις ή όχι τα εμβόλια;
Χθες ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου και μίλησε για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις, τονίζοντας πως πιθανότατα τα εμβόλια δεν μπορούν να φανούν αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.
Εν συνεχεία, στο βραδινό δελτίο του STAR, άλλος ένας «ειδικός», ο καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κώστας Συρίγος, δηλώνει ρητά πως «δεν τον τρομάζουν οι μεταλλάξεις» και πως τα εμβόλια της καλύπτουν. Ενώ τα ίδια περίπου είπε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.