Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που καλέστηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε.
Θέμα της τηλεδιάσκεψης, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας, ήταν η προετοιμασία του ΕΣΥ για το τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά και για τις μεταλλάξεις.
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ θα βασιστεί σε τρεις άξονες.
- Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορωνοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας
- Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί
- Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
70 μεταλλάξεις δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα
Σε αύξηση στους εργαστηριακούς ελέγχους για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, προκειμένου να εντοπίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις πιο επιθετικές μορφές του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν δειγματοληπτικά, ενώ πλέον αναμένεται να αυξηθούν τα δείγματα που θα φθάνουν στα εξειδικευμένα εργαστήρια.
Μάλιστα για τους εργαστηριακούς ελέγχους στα μεταλλαγμένα στελέχη αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ΕΚΠΑ ώστε να ελέγχονται καθημερινά περισσότερα δείγματα. Πάντως η διαδικασία θεωρείται σήμερα χρονοβόρα αφού για να εξαχθεί το αποτέλεσμα απαιτούνται ακόμη και τρεις ημέρες.
Οι τρεις βασικές μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι πλέον χιλιάδες. Στην Ελλάδα μόνο, ο αριθμός των ξεχωριστών μεταλλάξεων του κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 870. Από αυτές, οι 800 είναι γνωστές από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι 70 όμως έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας. Ωστόσο, αυτές που φαίνεται να έχουν επικρατήσει παγκοσμίως και να προκαλούν πονοκέφαλο, είναι της Νοτίου Αφρικής, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.