Το air condition, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί μια από τις πιο βασικές ηλεκτρικές συσκευές κάθε νοικοκυριού, ωστόσο υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη λειτουργία του.
Παρακάτω θα δείτε τους πιο συνηθισμένους μύθους που κυκλοφορούν για τα κλιματιστικά και τους καταρρίπτουμε μια και καλή για να ξέρεις τι ισχύει με τη συσκευή-συνώνυμο του καλοκαιριού στη χώρα μας.
Όσο πιο χαμηλά είναι ρυθμισμένη η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα δροσίσει ο χώρος.
Κλασσικό σφάλμα χρήστη που δεν έχει διαβάσει τις οδηγίες χρήσης του κλιματιστικού. Το τελευταίο ψύχει -ή θερμαίνει, ανάλογα τη λειτουργία- τον αέρα με τον ίδιο ρυθμό ή αν θες την ίδια ταχύτητα. Η θερμοκρασία που ορίζουμε καθορίζει απλώς το πού θα σταματήσει. Όσο χαμηλά κι αν βάλεις τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό σου λοιπόν έχοντας μπει φουριόζος στο σπίτι, να ξέρεις ότι αυτό θα χρειαστεί τον ίδιο χρόνο για να φτάσει σε μία συγκεκριμένη τιμή. Αν μάλιστα πάνω στη βιασύνη σου επιλέξεις χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που πραγματικά θες, τότε το air condition θα κάψει ακόμα περισσότερο ρεύμα με αποτέλεσμα εσύ να βγεις διπλά χαμένος.
Το air condition ευθύνεται για τα καλοκαιρινά κρυολογήματα.
Το κρυολόγημα οφείλεται σε κάποια λοίμωξη η οποία προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από έναν ιό. Το ρεύμα αέρα του κλιματιστικού από μόνο του δεν έχει την ικανότητα να κάνει κάποιον να νοσήσει. Το μόνο από το οποίο κινδυνεύεις είναι αν είσαι ιδρωμένος, να πάθεις ψύξη, μόνο που εκεί μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Αν ψάχνεις για κάποια δόση αλήθειας στον παραπάνω μύθο, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δωματίου και περιβάλλοντος: αν μιλάμε για μεγάλη τιμή (π.χ. ο θερμοστάτης ρυθμισμένος χαμηλά σε συνθήκες καύσωνα), τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ως εκ τούτου να μην είσαι σε θέση να «αποκρούσεις» κάποιον ιό.
Για να είσαι απόλυτα σίγουρος, εκτός του ότι θα πρέπει να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στον χώρο σου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι γίνεται και εκτός αυτού, καλό θα ήταν να έχεις τουλάχιστον ένα παράθυρο ανοιχτό ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και βέβαια να έχεις φροντίσει για τη συντήρηση του κλιματιστικού και τον καθαρισμό του φίλτρου του.
Όσα περισσότερα είναι τα BTU ενός κλιματιστικού, τόσο πιο «καλό» είναι αυτό.
Το BTU είναι μονάδα ενέργειας προέρχεται από τα αρχικά του British Thermal Unit. Ένα BTU είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να ανέβει κατά έναν βαθμό Fahrenheit η θερμοκρασία νερού μάζας μίας λίβρας (453,6 γραμμάρια). Τα περισσότερα BTU δεν είναι πάντα το ζητούμενο: ένα κλιματιστικό με πιο πολλά BTU απ’ όσα χρειάζεται ο χώρος σου, θα λειτουργεί με μεγαλύτερη συχνότητα στους κύκλους του (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση) με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι θα έπρεπε.
Πριν την αγορά του κλιματιστικού σου λοιπόν, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πόσα BTU θα πρέπει να είναι αυτό έτσι ώστε να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα από άποψη λειτουργίας (τουτέστιν να μην είναι ανεπαρκές αλλά ούτε και ενεργοβόρο).
Είναι αποδοτικότερο να αφήνεις τον θερμοστάτη στην ίδια θερμοκρασία όλη μέρα ή να τον ανεβάζεις όταν λείπεις από το σπίτι.
Η παραπάνω σκέψη ίσως να είχε νόημα πριν από χρόνια. Οι σύγχρονοι θερμοστάτες ωστόσο είναι σε θέση να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους με έξυπνο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες όπως π.χ. τις εξωτερικές συνθήκες και το αν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο ή όχι. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να ορίσεις σταθερή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Αντ’ αυτού προσάρμοσέ την ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου, για να μην καις άσκοπα ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, αν επιλέξεις να απενεργοποιήσεις εντελώς τον κλιματισμό (ορίζοντας π.χ. πολύ υψηλή θερμοκρασία στον θερμοστάτη) όσο απουσιάζεις από το σπίτι, ερχόμενος σε αυτό, το κλιματιστικό σου θα έχει πολύ πιο δύσκολο έργο -και άρα θα κάψει περισσότερη ενέργεια μέχρι να ρυθμίσει τις συνθήκες βάσει των «θέλω» σου. Το ζητούμενο είναι για ακόμα μια φορά να βρεις τη «χρυσή» ισορροπία που θα επιτρέψει στο air condition σου να κάνει τη δουλειά του με όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.
Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού.
Ο συγκεκριμένος μύθος δεν είναι εντελώς… μύθος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το φίλτρο στο air condition θα πρέπει να καθαρίζεται πριν την εναλλαγή από θέρμανση σε ψύξη και το αντίστροφο, με άλλα λόγια πριν αλλάξουμε τη λειτουργία του. Ο καθαρισμός του φίλτρου όντως είναι απαραίτητος, μόνο που το προαναφερθέν timing δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμφωνούν στον καθαρισμό του φίλτρου της εσωτερικής μονάδας κλιματισμού τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Το διάστημα αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το air condition καθώς επίσης και το μοντέλο, γι’ αυτό ρίξε μια ματιά στο εγχειρίδιο του δικού σου. Να έχεις υπ’ όψιν σου όμως πως ένα βρώμικο φίλτρο μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση του κλιματιστικού μεταξύ 5-15%.
Ο κλιματισμός είναι ακριβός και άρα υπόθεση των πλουσίων.
Ούτε κατά διάνοια! Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά και δε θα δυσκολευτείς να βρεις ορισμένες εντυπωσιακά οικονομικές ως προς τη λειτουργία τους. Να θυμάσαι να ελέγχεις την ενεργειακή κλάση των air conditions που σου τραβούν το ενδιαφέρον: οι συσκευές με αξιολόγηση Α+++ είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις, εξασφαλίζοντάς σου λειτουργία θέρμανσης και ψύξης με άριστη αποδοτικότητα για να μη χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη όσο απολαμβάνεις τις τέλειες συνθήκες που έχει δημιουργήσει στον χώρο σου το κλιματιστικό σου.