Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη είναι πιστοί σύμμαχοι στα ζητήματα αυτά, γράφει το Politico.

Ακόμα και Χριστιανοδημοκράτες υπουργοί της Άνγκελα Μέρκελ, όπως ο υπουργός Οικονομικών Αλτμάιερ δηλώνουν δημοσίως ότι θα συζητούσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι συνεργασίες μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών αποτύχουν να αυξήσουν την παραγωγή.

«Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν αυτό που κάποτε θεωρούταν ανήκουστο, σχετικά με τις φαρμακευτικές πατέντες» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Politico, τονίζοντας πως είναι «γνωστό ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές θεωρούν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι πιστοί σύμμαχοι στα ζητήματα αυτά – που έχουν να κάνουν με την πνευματική ιδιοκτησία – στη δική τους μάχη στο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό απέναντι στις φαρμακευτικές από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις χώρες της Ν.Ασίας και της Αφρικής».

«Το θέσφατο αυτό σήμερα φαίνεται να αλλάζει, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στα εμβόλια, που θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια ανάσχεσης της πανδημίας» προσθέτει, παραθέτοντας δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων και πολιτικών.

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μίλησε για την ανάγκη έκτακτων μέτρων ακόμα και στο επίπεδο αλλαγών σε επίπεδο Συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης» προσθέτει, επικαλούμενο πληροφορίες του Politico πως πίσω από την αναφορά Μισέλ σε «έκτακτα μέτρα» βρίσκεται «η συζήτηση για το Άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την πρόβλεψη για τη λεγόμενη «υποχρεωτική αδειοδότηση», που οδηγεί στην υποχρέωση των εταιριών που παράγουν σήμερα τα εμβόλια, να μοιραστούν τις πατέντες».

«Θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φάνηκε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Αλτμάϊερ σε περίπτωση που οι εταιρίες δεν παράξουν τα εμβόλια που απαιτούνται και στο χρόνο που έχουν δεσμευτεί» προσθέτει το γερμανικό ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα μνημονεύει και το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο Politico. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την άποψη του για την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ την πρόσβαση στις πατέντες καθώς το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό και να μην εξαρτάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού από το business plan ορισμένων φαρμακευτικών» υπενθυμίζει το Politico.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είναι γνωστό, οι Pfizer-BioNtech έχουν ήδη συμφωνήσει με την Sanofi και την Novartis να αναλάβουν μέρος της παραγωγής των εμβολίων τους, ωστόσο, αυτό αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.