Σχεδόν φωτογραφίζοντας το σχέδιο Μητσοτάκη για το «Πιστοποιητικό Εμβολιασμού», το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη-μέλη του να σταθούν απέναντι σε πολιτικές πιέσεις και διακρίσεις έναντι όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του Κορωνοϊού. Αυτό τονίζεται στο ψήφισμα υπ’ αριθμ. 2361 με τίτλο «Εμβόλια COVID-19: Ηθικές, νομικές και πρακτικές διαστάσεις».
Στο ψήφισμα αυτό αναφέρεται αφενός η σημασία της καταπολέμησης της πανδημίας του Κορωνοϊού και επαινείται η ταχεία επιτυχία της Επιστήμης στην ανάπτυξη των εμβολίων. Αφετέρου, απορρίπτει κάθε έννοια επιβολής του εμβολιασμού, ακόμη και με τη μορφή διακρίσεων των μη-εμβολιασμένων στην καθημερινότητα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί και για περιπτώσεις έμμεσης επιβολής εμβολιασμού. Μια τέτοια περίπτωση είναι η πρόταση Μητσοτάκη για χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αν θέλει κανείς να χρησιμοποιεί μέσα συγκοινωνίας.
Στην παράγραφο 7.3.1 του ψηφίσματος αναφέρεται ότι από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτηθεί να διασφαλίσουν, ότι «οι πολίτες θα ενημερωθούν, ότι οι εμβολιασμοί ΔΕΝ είναι υποχρεωτικοί και ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί πολιτικά, κοινωνικά ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο να εμβολιασθεί, εάν δεν το επιθυμεί ο ίδιος».
Να θυμίσουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδρύθηκε το 1949 και έχει έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας. Είναι ένα «φόρουμ διαλόγου για γενικά ευρωπαϊκά ζητήματα». Σκοπός του είναι η γενική συνεργασία των κρατών-μέλών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο, τη Λευκορωσία και το Βατικανό, ανήκουν σε αυτό όλα τα κράτη, που γεωγραφικά ανήκουν στην Ευρώπη, με την προσθήκη του Ισραήλ και της Τουρκίας.