O αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης ξεκαθάρισε ότι η αποτελεσματικότητα του Sputnik V είναι ενθαρρυντική, ενώ τόνισε ότι θα αποτελέσει άμεσα επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την χώρα μας.
Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Παπαζήσης στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είναι 91,6% με βάση το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης ανάλυσης σε 21.000 άτομα μετά από 21 ημέρες αφότου είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο Lancet που αφορούσε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης ανάλυσης σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Sputnik V. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά της ανάλυσης που έγινε σε περίπου 21.000 άτομα φαίνεται μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6%, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Δηλαδή όταν έγινε η 2η δόση, τότε έγινε η μέτρηση της αποτελεσματικότητας και φάνηκε αυτό το ποσοστό» εξήγησε ο κ. Παπαζήσης προσθέτοντας: «Αυτά είναι καλά, ελπιδοφόρα αποτελέσματα».
Επισήμανε δε, ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια είχε ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου τα αποτελέσματα αυτά και ότι «τώρα επιβεβαιώθηκαν με τη δημοσίευση στο Lancet».
«Το Sputnik V θα είναι μια επιλογή και για την Ελλάδα εφόσον εγκριθεί»
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ ανέφερε ότι «αυτό που περιμένουμε είναι τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης» και ότι εφόσον εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα αποτελέσει μια «επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση (και) προφανώς και για τη χώρα μας».
«Η γνώμη μου είναι ότι εφόσον υποβληθεί φάκελος προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εξετασθεί ο φάκελος και δοθεί έγκριση μετά από την καθιερωμένη διαδικασία αξιολόγησης του φαρμάκου, θα είναι κι αυτό το εμβόλιο μια επιλογή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς και για τη χώρα μας» δήλωσε.
Ο κ. Παπαζήσης θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι αυτοί που θα μας βγάλουν από τον «λαβύρινθο» της πανδημίας.
«Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θεωρώ ότι είναι το μοναδικό μέσο σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν έτσι ώστε να μας βγάλουν από αυτό τον λαβύρινθο» ανέφερε.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται τώρα στη χώρα μας και αν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ο καθηγητής υποστήριξε ότι αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό εφοδιασμού της χώρας με εμβόλια.
«Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά καλός. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα λίγο πάνω απ’ αυτόν. Άρα στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει αρκετά καλά και εφόσον καταφέρουμε να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση -δηλαδή με την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, με τη λειτουργία των δύο μέγα εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εφόσον βέβαια έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, εφόσον εφοδιαζόμαστε με ικανοποιητικό ρυθμό με τα εμβόλια- τότε είμαστε σε καλό ρυθμό» σημείωσε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια αν θα είναι ο Ιούνιος αυτό το χρονικό διάστημα ή ο Αύγουστος -ο Σεπτέμβριος ενδεχομένως- που θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Πάντως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και αυξηθεί ακόμα περισσότερο η εμβολιαστική μας δύναμη, είμαστε σε καλό δρόμο».