ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δέκα τρόποι να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη

Δέκα τρόποι να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση, όμως όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι διαβητολόγοι είναι και ένας τρόπος ζωής.

Ο ασθενής με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθεί το πλάνο θεραπείας που θα του υποδείξει ο θεράπων ιατρός του και να ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα ως μία δέσμευση απέναντι στον εαυτό του. Μην ξεχνάτε ότι η προσεκτική φροντίδα του διαβήτη ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που μπορεί να απειλήσουν την ζωή σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αναλάβετε ενεργό ρόλο στην φροντίδα του διαβήτη που θα σας χαρίσουν μία καλή ποιότητα ζωής

1. Δεσμευθείτε στον έλεγχο του διαβήτη

Μιλήστε με την εξειδικευμένη ομάδα ειδικών ενός διαβητολογικού κέντρου (διαβητολόγος, διαιτολόγος, ψυχολόγος, κ.α.) οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να εκπαιδευτείτε στα βασικά της φροντίδας του διαβήτη και θα σας παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να τηρήσετε το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα. Η φροντίδα του διαβήτη όμως σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στα δικά σας χέρια, αφού εσείς πάνω από όλους θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα την τηρήσετε. Υιοθετείστε μία σωστή και υγιεινή διατροφή και εντάξτε την σωματική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σας. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος στα επιθυμητά επίπεδα.

2. Μην καπνίζετε

Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας υποδείξει τρόπους να σταματήσετε το κάπνισμα. Μπορείτε να απευθυνθείτε επίσης στα ειδικά ιατρεία καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών του διαβήτη, π.χ. καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, βλάβες στα νεύρα και στους νεφρούς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαβητικοί που είναι καπνιστές διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους από κάρδιοαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με αυτούς που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.

3. Κρατήστε την χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο

Όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έτσι και η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία σας. Είναι σημαντικό λοιπόν να την διατηρείτε στα σωστά επίπεδα. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα και συχνά, οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας είναι πιο σοβαρές και πιο γρήγορες από ότι ο διαβήτης. Όταν αυτές οι δύο καταστάσεις (υψηλή πίεση & χοληστερόλη) συναντηθούν (σ.σ. συνυπάρχουν) σε έναν διαβητικό υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος και άλλων απειλητικών για την ζωή καταστάσεων. Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι όπλα ικανά να αναστείλουν τον κίνδυνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και σχετική φαρμακευτική αγωγή. (σ.σ. για την υπέρταση και την χοληστερίνη). Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει.

4.Προγραμματίστε προληπτικό διαβητικό τσεκ άπ και έλεγχο ματιών σε τακτική βάση

Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι ενός διαβητικού, δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα ετήσια προληπτικά τσέκ άπ ή τον έλεγχο ρουτίνας των ματιών που πρέπει να κάνει ένας διαβητικός δύο φορές τον χρόνο. Στον έλεγχο ενός διαβητικού, ο γιατρός σας θα ελέγξει παράλληλα για τις λεγόμενες σχετιζόμενε με τον διαβήτη επιπλοκές, όπως π.χ. ενδείξεις βλαβών στους νεφρούς, στα νεύρα, στην καρδιά, ενώ παράλληλα θα συστήσει και απεικονιστικό έλεγχο των ζωτικών οργάνων. Ο οφθαλμίατρος, κάνοντας τον δικό του έλεγχο ρουτίνας, θα ελέγξει για ενδείξεις καταρράκτη, γλαυκώματος και βλαβών στον αμφιβληστροειδή.

5. Μην ξεχνάτε τους εμβολιασμούς

Ένας αρρύθμιστος διαβητικός ασθενής, αυτός που εξακολουθεί να έχει υψηλές τιμές σακχάρου, παρά την θεραπεία (χάπια ή ινσουλίνη), πρέπει να γνωρίζει ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και την προστασία που του παρέχει το ανοσοποιητικό του σύστημα και τον καθιστά πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Ο διαβητικός ασθενής ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και πρέπει να εμβολιάζεται για τα παρακάτω:

Α) Εμβόλιο κατά τη εποχικής γρίπης.
Β) Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Ορισμένες φορές το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, απαιτεί μόνο μία δόση. Ωστόσο εάν έχετε διαβήτη και είστε πάω από 65 ετών ενδεχομένως να χρειαστείτε μία ενισχυτική δόση.
Γ) Εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων ΗΠΑ, με πρόσφατη οδηγία του συστήνει τον εμβολιασμό όλων των διαβητικών τύπου 1 & 2 ηλικίας 19-59 ετών, οι οποίοι δεν το έχουν κάνει στο παρελθόν. Για όσους είναι ηλικίας άνω των 60 θα πρέπει να ρωτήσουν τον ιατρό τους εάν πρέπει να το κάνουν.
Δ) Άλλα εμβόλια. Μην ξεχνάτε να κάνετε τα επαναληπτικά εμβόλια του τετάνου και μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν άλλους εμβολιασμούς που θα πρέπει να κάνετε.

6. Φροντίστε την υγεία των δοντιών σας

Ο διαβήτης, και ειδικά όταν είναι αρρύθμιστος σας καθιστά επιρρεπείς σε φλεγμονές των ούλων. Πρέπει να πλένετε καλά τα δόντια σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα για να καθαρίζετε τα υπολείμματα τροφών καθώς και στοματικό διάλυμα. Προγραμματίστε προληπτικούς οδοντικούς ελέγχους δύο φορές τον χρόνο, ενώ μην αφήσετε ύποπτα σημάδια, όπως π.χ. αιμορραγία ούλων, ή πρήξιμο, να περάσουν χωρίς την επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο.

7. Δείξτε την απαραίτητη προσοχή στα πόδια σας

Το σάκχαρο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα των ποδιών σας και να μειώσει την ροή αίματος στα μικρότερα αγγεία των ποδιών σας. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, οποιαδήποτε αμυχή, η μικροτραυματισμός στη περιοχή των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές φλεγμονές, ακόμη και στον ακρωτηριασμό!

Πρέπει λοιπόν:

Α)Να πλένετε τακτικά τα πόδια σας σε χλιαρό νερό.
Β) Να στεγνώνετε απαλά με μία πετσέτα τα πόδια ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα
Γ)Να διατηρείτε ενυδατωμένες τις πατούσες και τους αστραγάλους με ειδικές κρέμες και λοσιόν.
Δ) Να ελέγχετε καθημερινά τα πέλματα αλλά και τα δάχτυλα για τυχόν αμυχές, γρατσουνιές, ή μικρτραυματισμούς
Ε) Να κάνετε ιατρικό πεντικιούρ και να μην αφήνετε τα νύχια των ποδιών σας να εισχωρούν στο δέρμα. Υπάρχει κίνδυνος πληγής
Στ)Να φροντίζετε τους κάλους και να μην φοράτε στενά παπούτσια.
Ζ) Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφανιστεί πληγή, ή ουλή, ή οποιαδήποτε πρόβλημα στο πόδι σας που δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, επισκεφτείτε ΑΜΕΣΑ τον γιατρό σας.

8. Προληπτική λήψη ασπιρίνης

Η ασπιρίνη, έχει αντιθρομβωτική, αντιπηκτική δράση. Νεώτερες έρευνες αναφέρουν ότι η προληπτική λήψη της σε καθημερινή βάση συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικών, που αποτελούν δύο πολύ σοβαρούς κινδύνους ιδιαίτερα για τους διαβητικούς. Συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να σας υποδείξει εάν εσείς θα ωφεληθείτε από την προληπτική λήψη ασπιρίνης. Προσοχή: Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η σύσταση δεν μπορεί να ακολουθηθεί. Συζητήστε το με τον γιατρό σας.

9. Το αλκοόλ με μέτρο

Η κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. ουίσκι) μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε και την ποσότητα τροφής που έχετε προσλάβει. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και πάντοτε με την συνοδεία φαγητού. Σε κάθε περίπτωση για όσους ακολουθούν ένα μετρημένο θερμιδικά διατροφικό πρόγραμμα, μην ξεχνάτε να μετράτε ΚΑΙ τις θερμίδες που αποδίδει το αλκοόλ στο σύνολο των θερμίδων της ημέρας.

10. Προσοχή στο στρες

Όταν βρίσκεστε υπό στρεσογόνες καταστάσεις, ή εάν το περιβάλλον (οικογενειακό, εργασιακό, κ.τ.λ.) σας δημιουργεί έντονο στρές, είναι πιθανότερο να αμελείτε την καθημερινή σωστή φροντίδα της πάθησης σας. Παράλληλα οι ορμόνες που παράγονται από τον οργανισμό σας ως αντίδραση στο στρές έχουν ενοχοποιηθεί ότι εμποδίζουν την καλή λειτουργία της ινσουλίνης, γεγονός που επιβαρύνει την σωστή ρύθμιση του διαβήτη. Για να ελέγξετε το στρές πρέπει να βάλετε όρια. Να θέσετε προτεραιότητες στις υποθέσεις που έχετε να διεκπεραιώσετε (σ.σ. είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά, είτε οικογενειακά). Επωφεληθείτε από ασκήσεις και τεχνικές χαλάρωσης. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε περισσότερο. Ένας καλός ύπνος είναι πάντοτε το καλύτερο χαλαρωτικό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρετε ότι ο έλεγχος του διαβήτη είναι στα χέρια σας! Εάν εσείς είστε διατεθειμένοι να κάνετε αυτά που πρέπει, ο διαβήτης σας, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ζωή σας. Να σκέφτεστε θετικά!!!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.