Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρτντ αποκάλυψε στο BBC ότι μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να προφυλάξει τον κόσμο τόσο από τη νοτιοαφρικανική όσο και από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού.

Εκφράζει, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις, τη στιγμή που φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν κλινικές δοκιμές για να δημιουργήσουν νέα σκευάσματα που θα θωρακίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μεταλλάξεις.

Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική AstraZeneca, βρίσκονται στη διαδικασία αναθεώρησης του εμβολίου τους ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις.

Οι συγκεκριμένοι φορείς φιλοδοξούν το σκεύασμα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Τις έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, ανθεκτικού στις μεταλλάξεις, διευκολύνει η ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο παραλλαγές, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη.

Έχει αξία, πάντως, να επισημανθεί ότι πριν από ένα 24ωρο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία, τόνισε ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και εκείνο της AstraZeneca είναι κατά 80% αποτελεσματικά, από την πρώτη δόση, ως προς την προστασία από τη νοσηλεία, στους άνω των 70 ετών.

Ύστερα από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ανατροπή και να χορηγεί και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!