Η επιλογή υγιεινών τροφών είναι το πρώτο βήμα για μία καλή διατροφή, όμως χάνουμε τις θρεπτικές ουσίες όταν τις καταναλώσουμε με λάθος τρόπους.

Γι’ αυτό εδώ έχουμε συλλέξει 6 συνηθισμένες τροφές και πώς να τις μαγειρέψουμε με τον σωστότερο τρόπο.

1. Γλυκοπατάτες

Πλούσιες σε βιταμίνη Α και γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, οι γλυκοπατάτες είναι καλύτερο να μην τηγανίζονται. Κι αυτό διότι χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, προσθέτουμε πολλά λιπαρά και θερμίδες στο πιάτο μας. Το βράσιμο είναι μια καλή μέθοδος αλλά και στον ατμό γίνονται εξαιρετικά νόστιμες όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

2. Φυστικοβούτυρο

Μια σπουδαία πηγή γρήγορης πρωτεΐνης και ένα από τα καλύτερα σνακ για πριν τη γυμναστική, το φυστικοβούτυρο θα περίμενε κανείς ότι φτιάχνεται μόνο από το λιώσιμο φιστικιού, αλλά αν δεν προσέχετε τι αγοράζετε, μπορεί να καταλήξετε με ένα προϊόν γεμάτο πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και υδρογονωμένα έλαια. Αποφύγετε όλα αυτά επιλέγοντας ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό προϊόν ή απλώς φτιάξτε το δικό σας.

3. Φασόλια

Τα φασόλια είναι οικονομική τροφή και χαμηλή σε λιπαρά, οπότε αποτελούν μια από τις εξυπνότερες και υγιεινότερες διατροφικές επιλογές. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές επιλέγουμε τις κονσέρβες. Κάποιες είναι ασφαλείς και υγιεινές, ενώ υπάρχουν και κάποιες που περιέχουν BPA. Η έκθεση σε αυτό το χημικό έχουν συνδεθεί με καρκίνο, καρδιοπάθειες και πρόωρη εφηβεία. Τα φασόλια σε κονσέρβες έχουν επίσης πολύ νάτριο. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είναι καλύτερο να μαγειρέψετε μόνοι σας τα φασόλια.

4. Αποξηραμένα φρούτα

Όταν χρειαζόμαστε άμεσα κάτι γλυκό και όσο πιο υγιεινό γίνεται, συχνά καταφεύγουμε στα αποξηραμένα φρούτα. Έχει σημασία όμως να ελέγχετε τη συσκευασία τους πριν τα αγοράσετε. Προσέξετε να μην περιέχουν επιπρόσθετα σάκχαρα. Κάποιες φορές αυτό φαίνεται μόνο από την εμφάνιση του φρούτου.

5. Μήλα

Η συχνότερη επιλογή φρούτου και σνακ, αφού είναι γλυκό, ζουμερό και γεμάτο φυτικές ίνες. Οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα εντοπίζονται στη φλούδα, όπως οι βιταμίνες Α και C, το ασβέστιο, το κάλιο, το φολικό οξύ και το σίδηρο. Οπότε αν ξεφλουδίσετε το μήλο, πετάτε το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικότητάς του. Βεβαιωθείτε ότι προμηθεύεστε βιολογικά μήλα και καταναλώστε τα ολόκληρα.

6. Μπρόκολο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότεροι δεν αντέχουν να καταναλώνουν το μπρόκολο ωμό και το προτιμούν βραστό. Μπορεί να είναι ο συνηθέστερος τρόπος να τα καταναλώνουμε, αλλά δεν είναι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος, αφού του στερεί μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας. Όταν θέλετε να το καταναλώσετε, καλύτερα βάλτε το στον ατμό ή σοτάρετέ το για λίγα λεπτά μόνο, ώστε να μαλακώσει λίγο και να ενισχυθεί η γεύση του.