Στην καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας προχωράει το υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη έναντι του τρίτου κύματος της COVID-19.
Χθες το μεσημέρι εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, έγγραφο με το οποίο ζητείται από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας (έως τις 8 μ.μ.) πόσες κλίνες –απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας– διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι «κλειστές», πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές.
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το αίτημα απευθύνεται «λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της COVID-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να καταγράψει πόσες κλίνες μπορεί να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον παραστεί ανάγκη. Και όπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, εξετάζουμε όλα τα σενάρια».
Την ίδια στιγμή, αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, γεγονός που ειδικά στην Αττική φέρνει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 την τελευταία εβδομάδα στην Αττική ήταν 200, από τις 330 σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από 3.200 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ την τελευταία εβδομάδα 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ COVID στην επικράτεια είναι στο 63% και στην Αττική στο 87%.