Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε μια σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου.

Μέσω του προληπτικού ελέγχου είναι πιθανό να διαγνωστούν και να θεραπευθούν παθήσεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν γίνει αντιληπτές.

Δείτε τις 8 σημαντικές εξετάσεις, που δεν πρέπει να αμελούν οι γυναίκες:

Τεστ ΠΑΠ: Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ ΠΑΠ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ ΠΑΠ εντοπίζει τις κυτταρικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας: Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας είναι μια ακόμα σημαντική εξέταση που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραλείπει. Ο υπέρηχος μπορεί να εντοπίσει με ευκρίνεια και να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, όπως είναι, οι κύστες ωοθηκών, τα ινομυώματα, οι λοιμώξεις της πυέλου, η εξωμήτρια κύηση και ο καρκίνος γεννητικών οργάνων.

Δερματοσκόπηση: Η δερματοσκόπηση είναι μια διαγνωστική τεχνική που μέσω του (μη) πολωμένου φωτός διευκολύνει την παρατήρηση χαρακτηριστικών του δέρματος που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ο δερματολόγος εφαρμόζει το δερματοσκόπιο στα σημεία του δέρματος που χρήζουν επιπλέον εξέτασης για τυχόν κρυφές αλλοιώσεις.

Οφθαλμολογική εξέταση: Μήπως για τους συχνούς πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν, υπεύθυνα είναι τα μάτια σας; Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση γλαυκώματος, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση αλλά και πιο κοινές οφθαλμολογικές ανωμαλίες όπως είναι η μυωπία και η πρεσβυωπία.

Μαστογραφία: Η μαστογραφία, είναι μια αντιπροσωπευτική μέθοδος απεικόνισης του μαστού και μπορεί να εντοπίσει όγκους, κυστικές βλάβες, ινοαδενώματα (καλοήθεις όγκοι) και ασβεστώσεις που μπορεί να είναι ένδειξη κακοήθειας. Η μαστογραφία δεν πρέπει να αντικατασταθεί με καμία άλλη εξέταση, μπορεί ωστόσο να συνδυαστεί με την ψηλάφηση και τον υπέρηχο μαστού για περισσότερη ασφάλεια.

Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα: Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει πολλές και σημαντικές βιολογικές διαδικασίες του οργανισμού. Η απορρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδή (Τ3, Τ4) οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, παθήσεις που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, απότομες αυξομειώσεις βάρους, τριχόπτωση και απώλεια ενέργειας.

Εξέταση για ΣΜΝ: Η εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι, τα χλαμύδια, η γονόρροια, η βλεννόρροια, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, οι τριχομονάδες, η σύφιλη, ο έρπης γεννητικών οργάνων, ο ιός HIV που προκαλεί AIDS αλλά και οι ηπατίτιδες B και C πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες, ειδικά εάν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη. Η διάγνωση των ΣΜΝ, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του νοσήματος. Μπορούν να αναγνωρισθούν με κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού υγρού, έλεγχο αντισωμάτων κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οδοντιατρική εξέταση: Η υγιεινή της στοματικής κοιλότητας πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκεί για να έχετε ένα υγιές στόμα. Ο τακτικός καθαρισμός από οδοντίατρο (μια φορά ανά έξι μήνες είναι αρκετό) μπορεί να προλάβει την ουλίτιδα των δοντιών που όσο μένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα αυξάνει την εμφάνιση διαβήτη, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.