Ο αποκλεισμός ζωικών προϊόντων όπως εξηγεί και η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, έχει πολλά οφέλη.
Αποχή από το κρέας
Η αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά μειώνουν κατά πολύ την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Αυτοί είναι οι κύριοι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει την πρόσληψη βιταμινών, αντιοξειδωτικών συστατικών και την πρόσληψη φυτικών ινών.
Γλυκά
Οι νηστίσιμες εκδοχές των γλυκών συνήθως δίνουν την αίσθηση πληρότητας στον οργανισμό ενώ παράλληλα είναι πιο ελαφριές και με λιγότερες θερμίδες.
Τι γίνεται όμως με το ασβέστιο και τον σίδηρο; Σε ποια νηστίσιμα τρόφιμα μπορεί να τα βρει κανείς;
Όπως το ασβέστιο έτσι και τον σίδηρο, μπορεί κανείς να τα βρει σε αρκετά τρόφιμα. Μπορεί το ασβέστιο να βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά επίσης μπορεί να το βρει κανείς και στο μπρόκολο, το λάχανο, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Ο σίδηρος μπορεί να είναι καλύτερα βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όταν προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα, μπορεί όμως κανείς να τον βρει και στα θαλασσινά, τα όσπρια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Για να αυξήσετε όμως την απορρόφησή του θα πρέπει να συνοδεύεται το γεύμα σας με κάποια πηγή βιταμίνης C.
Με λίγα λόγια, η νηστεία έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας και είναι μια ευκαιρία να τραφούμε πιο υγιεινά! Για αυτό λοιπόν, καταναλώσετε ποικιλία τροφών, προσέχοντας τους συνδυασμούς των τροφίμων εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών!