Μετά την Καθαρά Δευτέρα αρκετοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να νηστέψουν για τις επόμενες 40 ημέρες μέχρι το Πάσχα, κάτι που περιλαμβάνει αρκετά θετικά και αρνητικά για την υγεία σας.
Είναι δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μας για 40 και κάτι ημέρες, επηρεάζουν τον οργανισμό μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες συμβουλές, προκειμένου να καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τόσο τις ψυχολογικές, όσο και τις σωματικές μας ανάγκες.
Τα θετικά
Όλη αυτή η διαδικασία, δεν έχει μόνο αρνητικά. Απέχοντας για αρκετό διάστημα από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά σίγουρα μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, κάτι που μας αποτοξινώνει.
Επίσης αναζητώντας άλλες πηγές ενέργειας έχει παρατηρηθεί αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών, κάτι που επίσης δεν είναι κακό για τον οργανισμό μας.
Παράλληλα αυξάνουμε την ποσότητα βιταμινών με τα λαχανικά που καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, τα φρούτα που επίσης είναι μια λύση που δίνει ενέργεια και φυσικά τα δημητριακά και τα όσπρια για όσους δεν νηστεύουν το λάδι.
Αυτά είναι τα θετικά, ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες.
Τα αρνητικά
Όταν η νηστεία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται έλλειψεις στον οργανισμό σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Το ασβέστιο είναι ένα από αυτά, αφού το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά που δεν επιτρέπονται.
Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώμε αρκετό λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, αμύγδαλα, ταχίνι ή σουσάμι.
Επίσης το γεγονός ότι δεν τρώμε κρέας, μειώνει τις πρωτεΐνες που πρέπει να παίρνουμε, οπότε καλό είναι να έχουμε καθημερινά στη διατροφή μας όσπρια και ορισμένα θαλασσινά, αλλά και ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί που είναι ταυτόχρονα πηγές υδατανθράκων που μας δίνουν ενέργεια, ωστόσο πρέπει να τα καταναλώνουμε με προσοχή. Επίσης το καλαμπόκι, οι πατάτες και φυσικά για όσους τα προτιμούν, τα μανιτάρια είναι καλές πηγές.
Μερικές εξαιρετικές λύσεις για την καθημερινή μας διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας, έρχονται από τον συνδυασμό τροφίμων. Το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο, φρουτοσαλάτες από διάφορα φρούτα εποχής, λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί και άλλες πολλές ιδέες διατροφής θα μας κρατήσουν υγιείς και δυνατούς.
Προσοχή: Να πίνετε νερό, να μην καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες θερμιδογόνα τρόφιμα όπως το ψωμί ή ο χαλβάς, να κάνετε μια εξέταση αίματος αν δεν αισθάνεστε καλά. Άνθρωπο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναιμίας και έλλειψης σιδήρου καλό είναι να βρίσκονται σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.