Τα ωμέγα-3 υπό μορφή συμπληρωμάτων ή με την μορφή γεύματος αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο πρόληψης για την μη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Από τους πιο αποτελεσματικούς προστάτες της καρδιάς είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) όπως αποδεικνύεται από μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που εμπεριέχονται κυρίως στα διατροφικά συμπληρώματα και τα ψάρια, μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά ακόμα και όσων έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο επιδημιολόγο, δρ. Ντομινίκ Αλεξάντερ του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν. Αυτός και η ομάδα του μελέτησαν στοιχεία που προέκυψαν από 34 διαφορετικές κλινικές και έρευνες. Συνολικά οι εν λόγω έρευνες βασίστηκαν στην μελέτη πάνω από 820.000 ατόμων και τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Proceedings» της Κλινικής Mayo.
Ωμέγα-3, τροφές και συμπληρώματα
Τα ωμέγα-3 υπό μορφή συμπληρωμάτων καθώς και τα ψάρια ως γεύμα για δυο φορές την εβδομάδα μπορούν να θεωρούνται οι δυο καλύτερες προλήψεις για την μη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που αποτελεί την βασική αιτία θανάτου μέσω καρδιολογικών επιπλοκών. Σημειώνεται βέβαια πως το μέγεθος των διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί κανείς να παίρνει ανά ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνά 1.000 ml.
Οι κορυφαίες τροφές για την υγεία της καρδιάς
Από την συγκεκριμένη μεγάλη μελέτη, διαπιστώθηκε συγκεκριμένα πως η κατανάλωση ωμέγα-3 μειώνει κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL). Συνολικά για τον πληθυσμό, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που τα ωμέγα-3 συνδέονται με την καρδιακή πρόληψη. Παλιότερες μελέτες άλλωστε έχουν αναδείξει ξανά πως συμβάλουν στον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, την χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση, την μικρότερη υπέρταση και τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα.