Μετά την καταγγελία ότι Τζορτζ Σόρος, Reuters, BBC και ΗΠΑ ετοιμάζουν δυσφημιστική εκστρατεία κατά του Sputnik V, την οποία έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ παραδέχθηκε πως πιέζει την Βραζιλία να μην εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε στην ετήσια έκθεσή του ότι χρησιμοποίησε τις «διπλωματικές σχέσεις» προκειμένου να πιέσουν τη Βραζιλία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί βαρύτερα από την πανδημία, να απορρίψουν την έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V.
Οι αμερικανικές αρχές θέτουν τις υπηρεσίες τους στον στόχο «μετριασμού των προσπαθειών» της Ρωσίας να προωθήσει την «επιρροή» στην περιοχή, η οποία, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, θα ήταν επιζήμιο για την «ασφάλεια των ΗΠΑ». Η έκθεση δεν περιέχει λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο που θα υπονομευθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ από την έγκριση ενός επιπλέον εμβολίου από την Βραζιλία.
US Dep. of Health publicly confirmed that it pressured Brazil against Sputnik V.
We believe countries should work together to save lives. Efforts to undermine the vaccines are unethical and are costing lives.
👇https://t.co/Ga5i4zvbCt P.48 pic.twitter.com/A6wyKOkc8t— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 15, 2021
Μέχρι στιγμής η Βραζιλία έχει δώσει άδεια σε δύο εμβόλια, της AstraZeneca και του κινεζικού Sinovac. Έχει δώσει πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech SE.
Η χώρα ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά 20 εκατ. δόσεων Sinovac παρά τις εσωτερικές κλινικές μελέτες που έδειξαν αποτελεσματικότητα 50%.
Επίσης, επιχειρεί να αγοράσει εμβόλια της AstraZeneca από άλλες χώρες. Έως τον Φεβρουάριο κατάφερε να αποκτήσει 2 εκατ. δόσεις, ενώ άλλα 8 εκατομμύρια κρατήθηκαν από την κυβέρνηση της Ινδίας.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δεινή με το αμερικανικό εμβόλιο της Pfizer καθώς η Βραζιλία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μόλις ένα φιαλίδιο. Ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο επέκρινες τους όρους της συμφωνίας με τη φαρμακευτική, καταδικάζοντας την εξαίρεση της εταιρείας από την ευθύνη σε περίπτωση που η παράδοση του φαρμάκου δεν γίνει κανονικά. Παρόλα αυτά η χώρα πέτυχε συμφωνία για 300 εκατ. δόσεις στις 3 Μαρτίου.
Η βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία União Quimica σχεδίαζε την παραγωγή του Sputnik V και ανέμενε την εξουσιοδότηση από τις αρχές. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή της χώρας δεν προχώρησε στην έγκριση της χρήσης, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα έχει επιβεβαιωθεί από τις κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα στο περιοδικό The Lancet.