ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Κρασί: Δείτε ποια είναι η σωστή συντήρηση μετά το άνοιγμα

Κρασί: Δείτε ποια είναι η σωστή συντήρηση μετά το άνοιγμα

Σε όλους μας έχει τύχει να ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί αλλά να μην το καταναλώσουμε όλο με αποτέλεσμα να περισσέψει. Έτσι, αναζητούμε τρόπο να το φυλάξουμε όσο πιο καλά γίνεται γιατί όπως γνωρίζουμε η επαφή με το οξυγόνο οξειδώνει το κρασί και το μετατρέπει σε ξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι απαραίτητο να διατηρούμε την επιφάνεια του κρασιού που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο όσον το δυνατόν μικρότερη.

​Όλες οι μέθοδοι αύξησης της διάρκειας ζωής του κρασιού βασίζονται στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο οξυγόνο, είτε αφαιρώντας το από το μπουκάλι, είτε μειώνοντας την επιφάνεια του κρασιού που εκτίθεται σε αυτό. Υπάρχουν στην αγορά τρόμπες κρασιού που αφαιρούν το οξυγόνο από το μπουκάλι και βοηθούν στην διατήρηση του κρασιού για χρονικό διάστημα μέχρι και πάνω από εβδομάδα.

Είναι προτιμητέο να διατηρούμε τα ανοιγμένα μπουκάλια κρασιού σε σκοτεινό σημείο και σε μέρος δροσερό, με θερμοκρασία πιο χαμηλή από αυτήν του δωματίου. Όταν αποθηκεύουμε το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία παγώνουμε τις χημικές διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της φιάλης και επιβραδύνουμε την οξείδωση που προκαλεί η επαφή με το οξυγόνο.

​Η συνήθης λύση για την αποθήκευση είναι το ψυγείο, όπου το κρασί στο οποίο έχει επανατοποθετηθεί ο φελλός ή το καπάκι μπορεί να διατηρηθεί σχετικά φρέσκο από 3 έως 5 ημέρες. Θα πρέπει να φροντίσουμε να τοποθετήσουμε την φιάλη όρθια για να μειώσουμε την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Όταν θα επαναχρησιμοποιήσουμε το κρασί αυτό, θα πρέπει να προσέξουμε την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας η οποία επίσης μπορεί να το βλάψει.

Τα κόκκινα κρασιά έχουν την τάση να χαλάνε γρηγορότερα, και ειδικά τα Pinot Noir έχουν μεγάλη ευαισθησία στο οξυγόνο, τα παλαιωμένα κρασιά ηλικίας 8-10 ετών, τα βιολογικά κρασιά που δεν περιέχουν θειώδη, και οι ποικιλίες ερυθρών που έχουν ελαφρύ κόκκινο χρώμα όπως είναι τα Grenache, Zinfadel, Nebbiolo, Sangiovese.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση αποθηκεύουμε τα ανοικτά κρασιά μας σε μέρη που δεν τα βλέπει ο ήλιος και σε θερμοκρασίες μικρότερες των 21ο C.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.