Η ιδιαίτερη πολυπλοκότητα του εντέρου και η σημασία της λειτουργίας του για την γενική μας υγεία αποτελεί ένα ζήτημα αυξανόμενου ενδιαφέροντος, που διερευνά η ιατρική και επιστημονική κοινότητα ολοένα και περισσότερο.

Έντερο και επίπεδα υγείας

Ποικίλες μελέτες επισημαίνουν την σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, της διάθεσης, της ψυχικής υγείας, των αυτοάνοσων, των ενδοκρινικών διαταραχών αλλά και των δερματικών παθήσεων.

Στο μεταξύ πολλές είναι οι πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως τα υψηλά επίπεδα στρες, οι λίγες ή και μη ποιοτικές ώρες ύπνου, η μη ισορροπημένη διατροφή, που μπορεί να «βλάψουν» την εντερική χλωρίδα ή και μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των βακτηρίων που βρίσκονται στο λεπτό και παχύ έντερο, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική εικόνα της υγείας.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Οι συνηθέστερες ενδείξεις που προειδοποιούν για την πιθανή διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου, περιλαμβάνουν:

Συχνό φούσκωμα

Ορισμένες στομαχικές διαταραχές, όπως τα αέρια, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή και η καούρα μπορεί να σας προειδοποιούν για διαταραχή στην λειτουργία του εντέρου, καθώς με την ισορροπημένη λειτουργία του συνήθως αντιμετωπίζετε μικρότερη δυσκολία κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

Γιο-γιο στην.. ζυγαριά

Η ακούσια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους δίχως να πραγματοποιήσετε αλλαγές στη διατροφή ή τις συνήθειες σας καθημερινά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραγμένου μικροβιώματος.

Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα αλλά και την αποθήκευση του λίπους.

Διαταραχές ύπνου ή συνεχής κόπωση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μη ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία ή ο μη ποιοτικός ύπνος και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε χρόννια κόπωση. Η πλειονότητα της σεροτονίνης του σώματος, ορμόνη γνωστή για τις επιδράσεις της στην διάθεση αλλά και τον ύπνο.