Δεύτερη σε ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού είναι η χώρα μας.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό όπως αναγράφονται στα δεδομένα του πανεπιστημίου Χόπκινς, η Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας καθώς το Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε με ποσοστό θνησιμότητας 3,79% ενώ ένα χρόνο μετά ο δείκτης δείχνει 2.33%, δηλαδή παρουσιάζει μείωση -38%.
Η Βουλγαρία που κατέχει την πρώτη θέση, στην αρχή της πανδημίας ξεκίνησε με ποσοστό 2,36% θνησιμότητας και ένα χρόνο μετά έφτασε στο 3,96% σε σχέση με τις άλλες χώρες, μία αύξηση που υπολογίζεται +67%.
Η Ελλάδα στις 14 Μαρτίου 2020 είχε ποσοστό θνησιμότητας 1,32% ενώ ένα χρόνο αργότερα σκαρφάλωσε στο 3,15%, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει σε σύνολο το +139%, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Αν και τους πρώτους μήνες της πανδημίας η χώρα μας είχε τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τον κορωνοϊό, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μία άλλη εικόνα όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μας.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία η οποία ωστόσο, μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται στον πίνακα δεδομένων του πανεπιστημίου Χόπκινς, ξεκίνησε με ποσοστό θνησιμότητας 6,81% στην παγκόσμια κλίμακα, ενώ ένα χρόνο μετά, δηλαδή τον Μάρτιο του 2021, το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 3,21% , δηλαδή παρουσιάζει μείωση 3,69% δηλαδή -54% στο γενικό σύνολο των νοσούντων.
Αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζει και η Γερμανία η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 είχε ποσοστό θνησιμότητας 0,20% ενώ έπειτα από ένα χρόνο έφτασε στο 2,80% δηλαδή αυξήθηκε κατά 2,60%. Στο σύνολο έφτασε το ποσοστό +1,326%.
Στην πέμπτη θέση είναι το Βέλγιο το οποίο ξεκίνησε με ποσοστό 0,58% θνησιμότητα σε ασθενείς με κορωνοϊό ενώ ένα χρόνο μετά έφτασε το 2,74% δηλαδή παρουσίασε αύξηση +2,16%. Στο σύνολο η θνησιμότητα υπολογίζεται +371%.
Στην 6η θέση βρίσκεται η Σλοβακία, στην 7η θέση η Ρουμανία, στην 8η θέση η Πολωνία, στην 9η θέση η Ισπανία, στην 10η θέση η Κροατία και στην 11η θέση η Γαλλία.