Έχει σχολιαστεί αρνητικά ουκ ολίγες φορές από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά και από αρκετούς «ειδικούς», παρόλα αυτά πλέον οι προβλέψεις του έχουν αποδειχθεί αληθινές, ενώ αρκετοί επιστήμονες που ήταν αντίθετοι με τις απόψεις του, τώρα τις υιοθετούν.
Ο λόγος για τον καθηγητή Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων στον τομέα του.
Ο καθηγητής Ιωαννίδης, το κύρος του οποίου δεν αμφισβητείται από κανέναν στο εξωτερικό, επιμένει στο δρόμο που είχε χαράξει από την πρώτη στιγμή. Όταν έλεγε ότι ένα lockdown μεγάλης διάρκειας θα είναι καταστροφικό και θα φέρει περισσότερα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό.
Σε πρόσφατη του συνέντευξη, στην οποία ζήτησε γι’ ακόμη μία φορά να αρθεί το lockdown γιατί αυξάνει τα κρούσματα, πρότεινε μεταξύ άλλων 3 μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας. Τα συγκεκριμένα μέτρα αν συνδυαστούν με μαζικά τεστ θα αναχαίτιζαν τον ιό σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη χωρίς lockdown.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα:
1) Άμεση αποσυμφόρηση των ΜΜΜ που είναι η νο1 εστία μόλυνσης.
2) Απελευθέρωση εξωτερικών χώρων (πλατείες, στάδια, χώροι που μπορεί κάποιος να αθληθεί) προκειμένου να βρει διέξοδο ο πολίτης καθώς πρόκειται για μέρη ανοιχτά, με πολύ μικρό ρίσκο μετάδοσης.
3) Άνοιγμα των σχολείων με αποστάσεις. Ο καθηγητής τονίζει ότι η χώρα είχε ένα χρόνο στη διάθεσή της για να προετοιμάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σε τάξεις με λίγους μαθητές. Δεν το έκανε, αλλά μπορεί να το κάνει ακόμα και τώρα, καθώς οι κίνδυνοι του να μένουν τα παιδιά σπίτι και όχι στο σχολικό περιβάλλον τους είναι πολύ μεγαλύτεροι για την ψυχική τους υγεία.
Ο κ. Ιωαννίδης προτείνει σταδιακό άνοιγμα όλων των κλάδων (και της εστίασης) καθώς θεωρεί ότι έτσι δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού σαν αυτές στην Ερμού. Η άποψη του είναι ότι αυτά συμβαίνουν όταν ο πολίτης ξέρει ότι σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει και άλλο lockdown και προσπαθεί να τα κάνει όλα γρήγορα και βιαστικά.
Μέτρα τα οποία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, καθώς θεωρούν πως το lockdown απέτυχε και οδήγησε σε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής το Μαξίμου αρνείται να τους ακούσει και επιμένει στο καταστροφικό για την οικονομία, αλλά και για την υγεία όπως έχει αποδειχθεί πλέον, lockdown.