Πολλές είναι οι φορές που έχουμε φτάσει στα όριά μας και νιώθουμε ότι τα νεύρα μας είναι εκτός ελέγχου, ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο όπως το lockdown.
Ο θυμός βέβαια δεν είναι ένα πράγμα, ούτε ένα όργανο στο σώμα όπου μπορεί να συσσωρευτεί , είναι απλά ένα προσωρινό συναίσθημα που ψάχνει διέξοδο. Εκεί λοιπόν κρύβεται και η παγίδα, μπροστά στην έξοδο κινδύνου που εν προκειμένου είναι το στόμα αλλά και η συμπεριφορά σας, ενώ είσαστε θυμωμένοι.
Πώς θα ελέγξετε την καταιγίδα συναισθημάτων που πλημμυρίζει το σώμα σας και θα αποφύγετε να μεταμορφωθεί σε τσουνάμι λέγοντας και πράττοντας τα λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή;
Βήμα 1: Αναγνωρίστε τις παγίδες που πέφτουν μπροστά σας η μία μετά την άλλη. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες εκείνες που ανήκουν στην αδικία και εκείνες που ανήκουν στην ανικανότητα ή στη μη αρμοδιότητα.
Η ζωή είναι γεμάτη με τέτοιες στιγμές. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη τους και προετοιμάζοντας τον εαυτό σας πως υπάρχει πιθανότητα να πέσετε σύντομα θύμα τους γλιτώνετε και από πιθανό καρδιακό επεισόδιο από την ξαφνική υπερένταση που θα σας δημιουργήσουν αλλά και από νευρικό κλονισμό.
Βήμα 2: Αναγνωρίστε την ανάγκη σας της δεδομένη στιγμή που θυμώνετε. Η καταπίεση μιας ανάγκης μας φέρνει αρνητικά συναισθήματα, το ίδιο και η έλλειψη σεβασμού, χαρακτηριστικό παράδειγμα το αυτοκίνητο που σας προσπερνά από δεξιά χωρίς να βγάλει φλας, όπως και η καταπάτηση του προσωπικού χώρου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές αιτίες προκλήσεις θυμού.
Πριν αναψοκοκκινίσετε και πέσετε στην παγίδα αναρωτηθείτε:
- Τι με κάνει να νιώθω θυμωμένος;
- Τι θα άλλαζα στην κατάσταση εάν μπορούσα;
- Μου έχει ξανασυμβεί;
- Πώς την αντιμετώπισα στο παρελθόν;
Βήμα 3: Η ανάγκη να ικανοποιήσετε την καταπιεσμένη ανάγκη σας. Την ώρα που το τηλέφωνο χτυπάει, το μικρό παιδί σας γκρινιάζει, ο σκύλος μπλέκεται στα πόδια σας, το κρεμμύδι καίγεται στην κατσαρόλα και η μεγάλη σας κόρη αρνείται να κάνει τα μαθήματα της, πιστεύεται πως είναι μια καλή ώρα να βγάλετε μια ιαχή πολέμου και να βάλλεται ένα τέλος σε αυτή την κλιμακώσει ανυπακοής και καταπάτησης των αναγκών σας.
Πριν το κάνετε, σκεφτείτε ποια είναι η ανάγκη σας και πως θα καταφέρετε να την ικανοποιήσετε. Για να καταφέρετε να φτιάξετε το βραδινό σας λοιπόν θα χρειαστεί να αφιερώσετε μερικά λεπτά ώστε να βάλετε κάθε κατάσταση στη θέση της. Βάλτε προτεραιότητες και σταματήστε να παίζετε το ζογκλέρ με τα νεύρα σας.