Όπως θα έχετε ακουστά, ο υποθυρεοειδισμός, αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορισμένων σημαντικών για τον οργανισμό ορμονών.
Ο υποθυρεοειδισμός αναστατώνει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων στο σώμα σας. Οι γυναίκες, ιδίως όσες είναι άνω των 60 ετών, είναι πιο πιθανό να έχουν υποθυρεοειδισμό.
Σπανίως προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πόνος στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακριβείς εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, του οποίου η θεραπεία με συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδούς είναι συνήθως απλή, ασφαλής και αποτελεσματική, μόλις ο γιατρός σας να βρει την σωστή δόση για εσάς.
Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας ορμόνης. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλα τα προβλήματα έχουν την τάση να αναπτύσσονται αργά, συχνά επί σειρά ετών.
Αρχικά, μόλις και μετά βίας θα προσέξετε συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση και η αύξηση βάρους, ή μπορεί απλά να τα αποδώσετε στο πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική γήρανση. Αλλά, καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνει, μπορεί να αναπτύξετε πιο εμφανή συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί καθόλου, τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να γίνουν πιο σοβαρά. Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδή αδένα, για να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε μια διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη). Επιπλέον, μπορεί να έχετε προβλήματα μνήμης, η διαδικασία της σκέψης σας μπορεί να επιβραδύνει, ή μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη.
Ο υποθυρεοειδισμός σε προχωρημένο στάδιο, γνωστός και ως μυξοίδημα, είναι σπάνιος, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να είναι απειλητικός ακόμα και για τη ζωή σας. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη αναπνοή, μειωμένη θερμοκρασία σώματος, απάθεια, ακόμα και κώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μυξοίδημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.
Υποθυρεοειδισμός στα βρέφη
Αν και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους (κυρίως γυναίκες), ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών.
Αρχικά, τα μωρά που γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα ή με έναν αδένα που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να έχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις και συμπτώματα. Όταν τα νεογνά έχουν προβλήματα με υποθυρεοειδισμό, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα βρέφη είναι πιθανό να έχουν προβλήματα σίτισης και ενδέχεται να μην μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν κανονικά. Έτσι, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:
Όταν ο υποθυρεοειδισμός στα νεογνά δεν αντιμετωπιστεί, ακόμα και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή σωματική και διανοητική καθυστέρηση.
Υποθυρεοειδισμός σε παιδιά και εφήβους
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό έχουν τα ίδια σημάδια και συμπτώματα όπως οι ενήλικες, αλλά μπορεί εκδηλώσουν και τα ακόλουθα:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.