Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο γνωστά, για τα σημαντικά του οφέλη, ρόφημα, με τις τελευταίες έρευνες να αναφέρονται και στην μακροζωία.
Η διαφορά του από το μαύρο, βρίσκεται τόσο στην επεξεργασία, όσο και στην περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή – τις κατεχίνες – και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύ περισσότερα. Τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για τις πολλές ευεργετικές τους ιδιότητες, ενώ τα αντιοξειδωτικά για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Στο μαύρο τσάι οι πολυφαινόλες έχουν υποστεί οξείδωση και έχουν χάσει πολλές από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κινεζική έρευνα, οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι όσοι 50χρονοι έπιναν συχνά τσάι, ζούσαν 1,3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσους έπιναν τσάι σπάνια ή καθόλου, καθώς επίσης εμφάνιζαν στεφανιαία νόσο 1,4 χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο. Επιπλέον, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς επίσης 15% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σινιάν Γουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Journal of Preventive Cardiology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 101.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όσους έπιναν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν πιο αραιά ή καθόλου, και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για επτά χρόνια κατά μέσο όρο.