ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κανένα σχέδιο: Απρίλιο και… βλέπουμε το άνοιγμα της αγοράς – Περιμένει εντολή από Α.Μέρκελ ο Κ.Μητσοτάκης;

Κανένα σχέδιο: Απρίλιο και… βλέπουμε το άνοιγμα της αγοράς – Περιμένει εντολή από Α.Μέρκελ ο Κ.Μητσοτάκης;

Κανένα σχέδιο, κανένα πλάνο, καμία ιδέα. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από… το Βερολίνο να αποφασίσει πότε θα ανοίξει, ώστε να ακολουθήσει!

Όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr τα συνεχή προς πίσω της Άνγκελα Μέρκελ έχουν δημιουργήσει σύγχυση στην ελληνική κυβέρνηση και την ώρα που η οικονομία καταρρέει αυτή περιμένει να δει το τι θα κάνει τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος, ώστε να αποφασίσει την πιθανή άρση του lockdown και εδώ.

Ηδη κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν απόψεις των ειδικών που θεωρούν ότι ούτε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα ήταν καλό να ανοίξουν τα καταστήματα.

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο όχι πριν τις 12 Απριλίου

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως δεν βλέπει άνοιγμα των καταστημάτων πριν την 12η Απριλίου.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσε να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αντίθετος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι και ο Χ. Γώγος. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι καν στο μυαλό της επιτροπής μία συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς άμεσα.

«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε.

Περιμένει τη Γερμανία

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε ως στόχο να ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο στα τέλη Απριλίου ακολουθώντας -πάντα- τη γραμμή Μέρκελ (άσχετα με το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα) η οποία είχε αρχικά ανακοινώσει παράταση έως τις 18 Απριλίου και κλείσιμο των εκκλησιών στο Πάσχα των Καθολικών μεταξύ 1ης και 5ης Απριλίου αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή της αυτή, λέγοντας πως έκανε λάθος.

Τώρα η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει ότι το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 25 Απριλίου, όπως έλεγαν αρχικά πληροφορίες ακολουθώντας τη «γραμμή» Βερολίνου, η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ακόμη, εξ ου και η σύγχυση και ο πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πότε να ανοίξει η αγορά αφού το Βερολίνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία;

Έτσι αόριστα διαρρέουν πληροφορίες για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, μέχρι να ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία από την Γερμανία.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, όπως μετέδωσε το Mega, υπάρχει εισήγηση στο τραπέζι για αυστηρό λουκέτο μέχρι και τις 25 Απριλίου με στόχο το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς περιορισμούς, από τις 26 Απριλίου, την περίοδο δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, η εστίαση είναι πιθανό να παραμείνει κλειστή μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ όσον αφορά στα σχολεία, αυτά ίσως ανοίξουν μετά το Πάσχα, δηλαδή περίπου στις 10 Μαΐου.

Οι φόβοι για τα self-test

Σχετικά με τα self-test, τα αρμόδια μέλη της Επιτροπής που ασχολούνται με το διαγνωστικό μέρος του πανδημικού ιού μελετά τις δυνατότητες των γρήγορων τεστ προκειμένου να παρουσιάσει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα self-test. Μετά την κατάρτιση των προδιαγραφών, που αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί και να συζητηθούν στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, ταυτόχρονα θα συζητηθεί και η συνολική στρατηγική των τεστ στον πληθυσμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το testing θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καινούρια στρατηγική απέναντι στον ιό, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειωθούν οι έλεγχοι που ήδη γίνονται και ξεπερνούν τις 65.000 την ημέρα. Τα self-test εξηγούν οι ειδικοί θα πρέπει να γίνονται επιπλέον των τεστ του μοριακού ελέγχου ή των rapid τεστ που γίνονται από τον ΕΟΔΥ.

Η συζήτηση θα αφορά επίσης την επίλυση άλλων θεμάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, όπως το πώς θα διασφαλίζεται η δήλωση των θετικών περιστατικών από τους πολίτες που σύμφωνα με το τεστ εμφανίζονται θετικοί στον ιό. Ήδη στις ΗΠΑ που τα self-test είναι ευρύτατα διαδεδομένα, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης δήλωσης του νέου κρούσματος μέσω εφαρμογής στο κινητό η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η ευαισθησία των τεστ – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ακρίβειά τους κυμαίνεται γύρω στο 40%, με αποτέλεσμα σε θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ για την επιβεβαίωσή του.

Επόμενο θέμα που θα απασχολήσει την Επιτροπή σε ότι αφορά τα self-test είναι ο τρόπος που αυτά θα πετάγονται, καθώς πρέπει να θεωρούνται ως μολυσματικά απόβλητα και στην περίπτωση που βρεθούν στα κοινά οικιακά σκουπίδια, μπορεί να διευκολύνουν τελικά την εξάπλωση του ιού, αντί για την περιστολή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.