Το να πέσει λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό μπορεί να συμβεί ακόμα και στις πιο έμπειρες νοικοκυρές και μαγείρισσες.
Ευτυχώς υπάρχει λύση και όχι μόνο ένας αλλά τέσσερις τρόποι για να σώσετε την κατάσταση. Δείτε ποιοι είναι παρακάτω…
1ος τρόπος: Αραιώστε με νερό Αν το φαγητό στο οποίο σας παράπεσε αλάτι είναι κάποιου είδους σούπα (φασολάδα, φακές, κοτόσουπα κλπ) τότε μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. νερό και να ελέγξετε αφού πρώτα σιγοβράσει η σούπα. Αν χρειάζεται κι άλλο νερό προσθέστε κι άλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
Αν σας πέσει λίγο παραπάνω αλάτι στην μπριζόλα σώστε την προσθέτοντας κάτι όξυνο.
2ος τρόπος: Προσθέστε άμυλο Το πιο εύκολο είναι να ρίξετε μια πατάτα ή ένα κομμάτι ψωμί στο φαγητό σας για να ρουφήξει το αλάτι από το φαγητό. Ρίξτε μια καθαρισμένη πατάτα αν το φαγητό σας είναι ακόμα στη φωτιά και αφήστε το σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος ή μια φέτα ψωμί αν το έχετε βγάλει και βάλτε το και πάλι να μαγειρευτεί για ακόμα 10 λεπτά. Μια επίσης καλή λύση που λένε πως έχει αποτέλεσμα είναι το σέλινο. Ρίξτε λίγο σέλινο στο φαγητό σας (όχι ψιλοκομμένο για να μπορείτε να το αφαιρέσετε μετά) που είναι ουδέτερο για να ρουφήξει το πολύ αλάτι.
3ος τρόπος: Προσθέστε κάτι όξυνο στο φαγητό σας ειδικά αν αυτό είναι ψητό Μια λύση είναι να προσθέσετε 1 κ.σ. λεμόνι, μουστάρδα, ξίδι για να καλύψετε την αλμύρα του αλατιού. Δοκιμάστε το φαγητό μετά την προσθήκη μιας κουταλιάς και βάλτε κι άλλο αν χρειάζεται.
4ος τρόπος: Βάλτε λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι Αν ταιριάζει στο φαγητό σας προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γιαούρτι που θα απαλύνουν την αίσθηση του αλατιού.
Για να σώσετε μια αλμυρή σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάστα ντομάτας που είναι γλυκιά και θα φέρει μια ισορροπία στη γεύση.
Τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σώζει την κατάσταση μπορείτε απλά να συνοδεύσετε το πολύ αλατισμένο φαγητό σας με ένα ποτήρι μπύρα. Θα το φάτε πολύ πιο άνετα.