Η διατροφή σας όταν δεν είναι σωστή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον ύπνο σας, με τους ειδικούς να αναφέρονται στο πόσες ώρες πριν βρεθείτε στο κρεβάτι θα πρέπει να έχετε φάει.
Το να τρως αργά το βράδυ μπορεί να προσφέρει μία ευχαρίστηση, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες όπως βραδεία πέψη, εφιάλτες και λίπος, καθώς το σώμα μας όταν κοιμάται αποθηκεύει τις θερμίδες σαν λίπος και όχι σαν ενέργεια.
Με την πανδημία και τις ώρες που είμαστε περισσότερο μέσα στα σπίτια, τα γεύματα έχουν γίνει άστατα, ενώ μένουμε περισσότερη ώρα ξύπνιοι. Αυτές οι κακές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει μας οδηγούν σε μία άστατη διατροφή, η οποία μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία μας.
Τι αναφέρουν λοιπόν οι ειδικοί; Να γίνει ένας προγραμματισμός στα γεύματα. Όσο απρόβλεπτη είναι η καθημερινότητα του καθενός, πρέπει να προγραμματίζει πρωϊνό, μεσημεριανό, ένα σνακ και βραδινό.
Δεν είναι λάθος το να τρώμε το βράδυ, αλλά έχει σημασία να βρούμε τη σωστή ώρα για να το κάνουμε αυτό σύμφωνα με τους διατροφολόγους.
Τι ώρες πρέπει να τρώμε;
«Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο», συμβουλεύει η Αγγλίδα κλινική διαιτολόγος Μπέθανι Ντόερφλερ, η οποία συμπληρωνει: «Θα ήθελα οι «ασθενείς» μου να τρώνε για βράδυ μέχρι τις 7 με 7:30».
Η καθημερινότητα φυσικά του καθενός είναι διαφορετική, οπότε δεν γίνεται να έχουν όλοι το ίδιο ωράριο στα γεύματα. Ο Αλεξάντερ Φορντ, διατητολόγος και οστεοπαθητικός, τονίζει γι αυτήν την περίπτωση πως το ιδανικό είναι να τρώει κάποιος για τελευταία φορά μέσα στη μέρα, 3 με 4 ώρες πριν πέσει για ύπνο.
«Θα συμβούλευα να σταματήσετε το τελευταίο σας γεύμα περίπου τρεις με τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο, ώστε να κοιμηθείτε καλά μέσα στη νύχτα». Αυτό στηρίζεται στο γεγονός πως το στομάχι μας χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να «αδειάσει», οπότε μεγάλα, λιπαρά και αργοπορημένα γεύματα θα δυσχαιράνουν τη χώνεψη.
Για κάποιους ανθρώπους βέβαια μπορεί 1-2 ώρες πριν τον ύπνο να είναι αρκετές για τη χώνεψη, οπότε η συμβουλή είναι: «Ακούστε το σώμα σας».
Ανθυγιεινή τροφή το βράδυ
Οι άνθρωποι κάνουν γενικά ένα λάθος το βράδυ. Δεν τρώνε καλά, δεν τρώνε υγιεινά. Παρατηρείται ότι το βράδυ ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση, μιλάμε στα social media με φίλους ή απλά σερφάρουμε, το φαγητό που προτιμούμε είναι ανθυγιεινό.
«Ο κόσμος δεν τρώει σαλάτες μετά τις 9 το βράδυ» τονίζει η Μπέθανι Ντόερφλερ. Ο κόσμος προτιμάει κυρίως τα πιο γλυκά ή έξτρα αλατισμένα. Γι αυτό είναι σημαντικό ο καθένας να «ακούει» το σώμα του όταν πεινάει και να γνωρίζει πόσο και τι να τρώει.
Ο Αλεξάντερ Φορντ το προχωράει ακόμα περισσότερο για το πως πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας και να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά πεινάμε: «Είμαι πραγματικά πεινασμένος; Βαριέμαι; Είμαι λυπημένος; Κάποια από όλα αυτά τα συναισθήματα οδηγούν στο να φάμε. Τα συναισθήματα, το στρες ή η εξασθένηση μας οδηγούν στο να φάμε δίχως όμως πραγματικά εκείνη την ώρα να πεινάμε».
Το να τρώμε πικάντικα και καυτερά πράγματα, το αλκόολ, η καφεϊνή και τα λιπαρά σαφέστατα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Αν φάμε και αργά, ενδεχομένως να μας προκαλέσουν ακόμα και ναυτία.
Η κορονο-φοβία
Το στρες και ο φόβος για τον κορονοϊό έχουν προκαλέσει την «κορονοφοβία» (Covid-somnia). Αυτή έχει προκαλέσει αυπνία σε αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι από τη στιγμή που δεν μπορούν να κοιμηθούν, τσιμπάνε κάτι. Μόνο που οι ειδικοί συμβουλεύουν πως αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Όπως επίσης και το αλκοόλ ή τα καφεϊνούχα που δυσκολεύουν τον ύπνο και κρατάνε τον κόσμο ξάγρυπνο. Τον ύπνο επίσης μπορεί να διαταράξει και η κατάποση υπερβολικού φαγητού. Η παραπάνω ποσότητα απ΄αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός.
Υγιεινά μικρά σνακ
Είναι θεμιτό και απόλυτα λογικό να πεινάσει ο οργανισμός πιο αργά ή λίγο πριν τον ύπνο, οπότε οι ειδικοί φυσικά και συμβουλεύουν να φάμε κάτι, αλλά αυτό να είναι ένα σνακ και υγιεινό.
Οπότε, τι μπορούμε να φάμε;
Αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.