Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν το κρέας με την βοήθεια κάποιου υποκατάστατου, με τον αρακά να έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές.
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα προϊόντων όπως τα διάσημα πλέον Beyond Meat και Impossible Burger αυξάνεται. Vegan μπάρες και σκόνες για πρωτεϊνικά ροφήματα και smoothies, αλλά και το ίδιο το beyond meat, περιέχουν πρωτεΐνη αρακά. Δεδομένου όμως ότι υπάρχει μια εκτενής λίστα με πρωτεϊνούχες τροφές όπως αβγά, φασολάκια σόγιας, κ.ά, γιατί ο αρακάς είναι η νέα βασική εναλλακτική της βιομηχανίας των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης;
Η απάντηση είναι απλή: Σε αντίθεση με τις περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, του αρακά είναι διατροφικά πλήρης, που σημαίνει ότι παρέχουν τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Επίσης, είναι οικονομική γιατί προέρχεται από μπιζέλια αρακά των οποίων η καλλιέργεια είναι απλή και υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που παρέχουν τον εξοπλισμό για γρήγορη καλλιέργεια και ανάπτυξη του λαχανικού. Είναι επίσης πολύ βασικό το γεγονός ότι ο αρακάς δεν περιέχει αλλεργιογόνα και δεν προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον όπως η ευρεία καλλιέργεια σόγιας για βιομηχανική χρήση έχει οδηγήσει σε αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων. Ευελπιστούμε βέβαια ότι δεν θα γίνει το ίδιο και με τον αρακά…