Για αντιικά φάρμακα που θα χορηγούνται από το στόμα σε ασθενείς που ανιχνεύονται με κορωνοϊό, ώστε να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, έκανε λόγο σήμερα το πρωί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Στο πρόσφατο συνέδριο χημείας ανακοινώθηκε ότι η Pfizer παράγει ένα φάρμακο με αντιική δράση και το οποίο θα μπει σε κλινικές δοκιμές. Αυτό, το οποίο θα συμβεί, όπως και στη γρίπη, είναι ότι θα αναπτυχθούν φάρμακα αντιικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ, γιατί θα δίνονται σε άτομα που έχουν νοσήσει, είναι στο σπίτι και δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Παράλληλα με το εμβόλιο θα αναπτυχθούν και ειδικά θεραπευτικά αντιικά φάρμακα για να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ δε θα είναι διαθέσιμο άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες, καθώς τώρα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές.
Δημόπουλος για self tests
Για τα self tests, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι είναι αποτελεσματικό εργαλείο, καθώς σε όλα τα κράτη του κόσμου για να μπορέσει να ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων. «Επομένως χρειαζόμαστε εξετάσεις, οι οποίες να γίνονται εύκολα, να μην απαιτούν ειδική υλικοτεχνική υποδομή και να έχουμε ένα όσο γίνεται αξιόπιστο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.
Για το ενδεχόμενο Πάσχα στο χωριό
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανισιώτης, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα self tests αποτελούν το διαβατήριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μη δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα. Τάχθηκε δε υπέρ των μετακινήσεων στα χωριά είτε με pcr test είτε με rapid test.