Η Novartis γνωστοποίησε σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου, ότι θα ενώσει τις δυνάμεις της με την ανταγωνίστριά της Roche για την παραγωγή του φαρμάκου tocilizumab.
Να σημειωθεί πως το εν λόγω φάρμακο βρίσκεται στην ‘καρδιά’ των κλινικών δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του εναντίον της πνευμονίας που συνδέεται με τον κορωνοϊό.
Έπειτα από τη σύμπραξη με την BioNTech και στη συνέχεια με την CureVac ώστε να συμβάλει στην παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19, ο ελβετικός όμιλος υπογράφει έτσι μια τρίτη σύμπραξη που προβλέπει ότι θα θέσει τις ικανότητες παραγωγής του στη διάθεση μιας ανταγωνίστριας εταιρίας, την ώρα που πολλές φαρμακοβιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η πανδημία.
Η συμφωνία με τη Roche για το tocilizumab προβλέπει τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής του φαρμάκου σε ένα εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Η μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή των ενεργών συστατικών που προορίζονται για την παρασκευή των ουσιών για τη θεραπεία αυτή πρέπει να γίνει στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, διευκρίνισε η Novartis, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις οικονομικές λεπτομέρειες.
Με την εμπορική επωνυμία Actemra ή RoActemra, ανάλογα με τις αγορές όπου πωλείται, το tocilizumab είναι ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που περιλαμβάνεται σε αυτά τα οποία διερευνώνται για τη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί με σοβαρές μορφές της Covid.
Η θεραπεία αυτή, που χορηγείται ενδοφλέβια, συνάντησε πολλές ανατροπές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Όμως μια πολύ μεγάλη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε παρ’ όλ’ αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η έρευνα αυτή, με τον τίτλο Recovery, για διάφορα φάρμακα είχε δώσει θετικά δεδομένα για αυτό το αντιφλεγμονώδες, κυρίως για τη μείωση των θανάτων.
Τον Ιανουάριο, η Novartis είχε ανακοινώσει μια πρώτη συνεργασία με τις Pfizer-BioNTech, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας παρόμοιας συμφωνίας από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, προκειμένου να τη συνδράμει στην παραγωγή εμβολίων. Τον Μάρτιο, η Novartis είχε καταλήξει σε μια δεύτερη συμφωνία με τη γερμανική CureVac.
Αντίθετα με τη Sanofi, η Novartis δεν συμμετέχει στην κούρσα για εμβόλια κατά της Covid-19.
Ο ελβετικός όμιλος δεν εμπλέκεται πλέον στην παραγωγή εμβολίων έπειτα από μια μεγάλη αναδιοργάνωση το 2015. Τα εμβόλιά της είχαν παραχωρηθεί τότε στη βρετανική GlaxoSmithKline, εκτός από τα αντιγριπικά εμβόλια που είχαν πουληθεί με μια ξεχωριστή συμφωνία στην αυστραλιανή εταιρία CSL.