Το αλάτι και η ζάχαρη βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε, όμως η υπερβολική κατανάλωσή τους προκαλεί προβλήματα στην υγείας μας.
Υπάρχουν απλοί τρόποι για να ανακάμψεις από τις διατροφικές παρασπονδίες.
Υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Όταν τρως αλμυρά σνακ ή τρως συχνά έτοιμο φαγητό, αυξάνεται το νάτριο στον οργανισμό σου και μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει από κατακράτηση υγρών και φούσκωμα, μέχρι υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν λοιπόν καταναλώσεις πολύ αλάτι, ακολούθησε τα παρακάτω tips:
1. Πιες πολύ νερό
Πέραν του ότι οι αλμυρές τροφές σου προκαλούν έτσι κι αλλιώς δίψα, το νερό θα σε βοηθήσει να ρίξεις και τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών, άρα θα μειωθεί και το ενοχλητικό φούσκωμα.
2. Πήγαινε γυμναστήριο
Η άσκηση θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το περίσσιο νάτριο δια της φυσικής οδού -μέσω του ιδρώτα.
3. Φάε μία μπανάνα
Το κάλιο της μπανάνας θα βοηθήσει να μείνει σταθερό και το επίπεδο νατρίου.
Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Η περίπτωση της ζάχαρης είναι απλή και γνωστή: όσο περισσότερη λαμβάνεις τόσο πιο δύσκολο είναι για το σώμα να την καταναλώσει ως ενέργεια, άρα είναι πιο πιθανό το σώμα να την αποθηκεύσει ως λίπος. Άσε που με τη ζάχαρη δημιουργείται σχεδόν αναπόφευκτα ένας φαύλος κύκλος και όσο περισσότερη καταναλώνεις τόσο περισσότερη ζητάς. Για να λυθεί το πρόβλημα μπορείς:
1. Να φας τροφές με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο χορτασμένος, άρα είναι πιθανότερο να μείνεις μακριά από τσιμπολογήματα. Δοκίμασε σνακς όπως 2 φέτες γαλοπούλα βραστή, ένα βραστό αβγό και μία χούφτα ωμά φιστίκια ή χούμους με λαχανικά.
2. Κάνε yoga
Οι πλειονότητα όσων πέφτουν με τα μούτρα στα γλυκά, λένε ότι το κάνουν κυρίως όταν νοιώθουν πολύ αγχωμένοι. Αν συμβαίνει το ίδιο και με εσένα, μία μορφή άσκησης που μπορεί να σε χαλαρώσει, όπως η yoga.
3. Δοκίμασε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
Πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξε ότι «κακά» βακτήρια στο έντερο τρέφονται από τη ζάχαρη. Την επόμενη φορά που θα το παρακάνεις με τη ζάχαρη δοκίμασε να φας μετά ένα γιαούρτι, να πιεις κεφίρ ή ρόφημα κομπούχα, για να προσθέσεις και μερικά «καλά» βακτήρια στον οργανισμό σου.