Όσοι απέχουν από τα ζωικά παράγωγα αναζητούν λύσεις για το γάλα τους, με το γάλα αρακά να κερδίζει πόντους μέρα με την μέρα.
Στην αγορά κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια συσκευασμένο γάλα από αρακά, ωστόσο -όπως και με τα περισσότερα φυτικά γάλατα-, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξει κάποιος και στο σπίτι. Και επειδή πρόκειται για μία επιλογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ όσων ακολουθούν vegan διατροφή, ψάξαμε τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του, για να διαπιστώσουμε αν αξίζει τελικά να το δοκιμάσει κάποιος.
Τι είναι το γάλα από αρακά;
Μπορεί όταν το ακούμε να μας έρχονται στο μυαλό τα φρέσκα πράσινα μπιζέλια που κάνουμε λαδερό, ωστόσο το γάλα από αρακά παρασκευάζεται από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά, που μοιάζουν με φάβα. Άλλωστε, η φάβα εκτός από το λαθούρι παρασκευάζεται και από αποξηραμένο αρακά. Για να το φτιάξουν, ακολουθούν την ίδια διαδικασία με το γάλα από ξηρούς καρπούς, μουλιάζοντας τους σπόρους σε νερό.
Τι μας προσφέρει;
Στην ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή του και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, το γάλα από αρακά είναι μια θρεπτική επιλογή, με λίγες θερμίδες ανά ποτήρι. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δε, είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες A και D και ασβέστιο. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνη.
Ένα μεγάλο ατού του, είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομο που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα αλλά την ίδια στιγμή έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, άρα δεν μπορούν για παράδειγμα να δοκιμάσουν γάλα αμυγδάλου.
Πώς φτιάχνουμε γάλα αρακά στο σπίτι
Το να φτιάξει κάποιος φυτικό γάλα στο σπίτι είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και το συστήνουμε, μιας και σε αντίθεση με αρκετά φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν, το χειροποίητο δεν περιέχει ζάχαρη.
Για όποιον θέλει να το δοκιμάσει, βρήκαμε και μία εύκολη συνταγή:
Υλικά
- 1 φλιτζάνι αποξηραμένοι και ξεφλουδισμένοι σπόροι αρακά
- 2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο
- 2 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Βάζετε σε ένα μπολ τον αρακά νερό και μουλιάζετε για τουλάχιστον 8 ώρες. Σουρώνετε και βράζετε με 3 φλιτζάνια νερό για 45-60 λεπτά. Σουρώνετε ξανά τον αρακά και τον ρίχνετε στο μπλέντερ.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, 3,5 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν.
Περνάτε το μίγμα από τουλπάνι και σουρώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρετε σε μπουκάλι και διατηρείτε το γάλα στο ψυγείο για έως 4 μέρες.