Τεράστια τα κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρείες από τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, όπως αποδεικνύεται από σχετική έρευνα της οργάνωσης «Συμμαχία για το Εμβόλιο των Λαών» (People’s Vaccine Alliance).

Όπως αναφέρεται τα κέρδη από τις πωλήσεις εμβολίων, τριών μόνο εκ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών ανήλθαν το 2020 στο ύψος των 26 δισ.$. ποσό ικανό να καλύψει τον εμβολιασμό όλης της Αφρικής.


Σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, τα κέρδη που αποκόμισαν ήδη οι μεγάλες φαρμακευτικές είναι σκανδαλώδη τη στιγμή που μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια, είτε διότι είναι πολύ ακριβά είτε διότι είναι ελάχιστες οι προμήθειες.

Το κίνημα ζητά κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και συνεργασία για την παρασκευή πιο φτηνών εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέληξε στο ποσό των 26 δισ.$ υπολογίζοντας ότι η Pfizer έχει μοιράσει 8,44 δισ. δολάρια σε μερίσματα, η Johnson & Johnson 10,5 δισ. δολάρια και 3,2 δισ. σε μετοχές και η AstraZeneca 3,6 δισ. δολάρια.

Η μεγάλη ζήτηση των εμβολίων σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας ευθύνεται για την ανάδειξη ενός νέου κύματος δισεκατομμυριούχων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του PVA.

Ο Ουγούρ Σαχίν, ιδρυτής της BioNTech που συνεργάζεται με την Pfizer για την παρασκευή του εμβολίου BNT162b2 έχει τώρα μετοχές που αξίζουν 5,9 δισ. δολάρια και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna, έχει στην κατοχή του μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και όχι μια ευκαιρία για κέρδη» λέει η Αννα Μάριοτ, σύμβουλος της Oxfam, οργάνωση που έχει ενταχθεί στο κίνημα.

«Δεν θα έπρεπε να αφήνουμε τις πολυεθνικές να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, την ώρα που αυτές αυξάνουν την κερδοφορία τους».

Περίπου 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό έχουν διανεμηθεί παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία έχει αγοραστεί από τις πλούσιες χώρες.

Κατά μέσο όρο- είπε στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς- στις χώρες με υψηλά εισοδήματα σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες έχουν λάβει εμβόλιο. Στις φτωχές χώρες, η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους 500.

«Μιλάμε για εμβόλια που έχουν χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα και είναι απολύτως απαραίτητα σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην πανδημία» λέει η Χέιντι Τσόου, της οργάνωσης Global Justice Now.

«Είναι ηθικά απαράδεκτο οι ηγέτες των πλουσίων χωρών να επιτρέπουν σε μια μικρή ομάδα εταιρειών να κρατούν κλειδωμένες τις πατέντες και την τεχνολογία, ενώ πουλάνε τις περιορισμένες δόσεις που παράγουν σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα».

Η AstraZeneca επιβεβαίωσε τις καταβολές των μερισμάτων- αναφέρει ο Guardian- οι οποίοι, όπως αναφέρει πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στο εμβόλιο. Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής δήλωσε ότι η πολυεθνική έχει παραδώσει τα 37 από τα 38 εκατ. δόσεις που έχουν μοιραστεί σε 100 χώρες μέσω της πλατφόρμας Covax.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!