Πολλά είναι τα παιδιά, που στην δύσκολη εποχή που ζούμε αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα κατάθλιψη.
Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι, ενώ μένετε στο σπίτι, οι κοινωνικές αποστάσεις, η ακύρωση δραστηριοτήτων και η απομάκρυνση από το σχολείο είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και τη διακοπή της εξάπλωσης του COVID-19, αυτές οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των παιδιών όμως, έχουν προκαλέσει κι άλλες αλλαγές στην ψυχική υγεία και συμπεριφορά των παιδιών.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Όλο αυτό το διάστημα που τα παιδιά έμεναν σπίτι και έκαναν ό,τι τους ζητούσαν οι ειδικοί και οι γονείς τους, από την πλευρά τους οι γιατροί και οι γονείς ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα είχε η καραντίνα στην υγεία των παιδιών καθώς και την ψυχολογία τους, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εκτεθούν -τώρα ή αργότερα- στην παιδική κατάθλιψη.
Ορισμένες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας επιβεβαίωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, αισθάνονταν φοβισμένο, μοναχικό, ανήσυχο, χωρίς κατάθλιψη και μάλιστα μερικά από αυτά τα παιδιά είχαν αυτοκτονικές τάσεις.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας
Η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία κορoνοϊού έχει σκοτώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχει διαταράξει όλη την καθημερινή μας ζωή, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και βάζοντας τους εργαζόμενους είτε σε καθεστώς αναστολής, είτε τηλεργασίας.
Σε αυτό που δίνουν όλοι την λιγότερη προσοχή είναι ο βαθύς αντίκτυπος που έχει αυτή η παγκόσμια κρίση στην ψυχική υγεία των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα μια αύξηση της παιδικής κατάθλιψης.
Ωστόσο, πολλοί γιατροί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παγκοσμίως, ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία των παιδιών, ανοίγοντας τα σχολεία. Κάτι που στην χώρα μας ήδη έχει συμβεί, καθώς έχει αναγκελθεί ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαίου.
Καθώς μελετούν τα σημάδια της κατάθλιψης σε παιδιά που έχουν απομονωθεί στο σπίτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη καραντίνα θέτει κινδύνους ψυχικής υγείας για τα παιδιά – και ότι αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός μετά από μόλις 10 ημέρες. Στην Κίνα, μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 35% των παιδιών σε καραντίνα δείχνουν σημάδια αρνητικών συνεπειών στην ψυχική υγεία
Η παιδική κατάθλιψη είχε ήδη αυξηθεί πριν από αυτήν την παγκόσμια κρίση, με 8% έως 10% των εφήβων και 3% των παιδιών να πλήττονται, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Αυτοί οι ρυθμοί αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι πιθανό να αυξήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.
Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το να βιώνεις τραύμα κατά την παιδική ηλικία είναι βασικός προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών στην ενηλικίωση. Ο AAP σημειώνει επίσης ότι περίπου το 75% των εφήβων με κατάθλιψη έχουν λανθασμένη διάγνωση, γεγονός που υπογραμμίζει οι γονείς θα πρέπει άμεσα να αντιληφθούν, να κατανοήσουν και να προσέξουν τα σημάδια αυτής της κατάστασης.
Σημάδια και συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά
Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση των παιδιών
Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μέσων είναι πολύ χρήσιμη για τα παιδιά που βρίσκονται σε θλίψη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.