Η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε lockdown και παρόλο που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες να ανοίγουν ορισμένα καταστήματα, ενώ υπάρχει και μία μικρή χαλάρωση σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, τα μέτρα παραμένουν αυστηρά.
Η χώρα μας παρά τα πολύ αυστηρά όμως μέτρα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι πως το Bloomberg υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό lockdown στον κόσμο, ενώ το χαρακτηρίζει και ως «άχρηστο».
Η κυβέρνηση θα μπορούσε όμως να είχε αλλάξει στρατηγική όλους αυτούς τους μήνες και να σώσει ζωές, όπως χαρακτηριστικά λέει πριν λάβει κάποιο μέτρο. Ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες πως η Ελλάδα θα φτάσει τους 10.000 νεκρούς εξαιτίας των lockdown και είχε τονίσει πως πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος διαχείρισης της πανδημίας.
Τότε λοιδορήθηκε από την πλειοψηφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο οποίος προτίμησε να ρίξει τις ευθύνες στα παιδιά που έβγαιναν στις πλατείες. Γενικώς η στρατηγική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες ήταν να αντιμετωπίζει την πανδημία με την… αστυνομία, στέλνοντας την να κόβει πρόστιμα σε πολίτες, αλλά και να διώχνει οικογένειες από πλατείες.
Όλο αυτό έχει οδηγήσει σε αυτό που βλέπουμε σήμερα, sτο πρόσφατο «ράπισμα» του Bloomberg στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και σε ένα ατέρμονο lockdown διάρκειας περίπου 6 μηνών και 10.000 και πλέον νεκρούς.
Τι είχε προτείνει ο Γιάννης Ιωαννίδης και δεν τον άκουσε η κυβέρνηση
Ποια είναι αυτά τα μέτρα:
1) Άμεση αποσυμφόρηση των ΜΜΜ που είναι η νο1 εστία μόλυνσης.
2) Απελευθέρωση εξωτερικών χώρων (πλατείες, στάδια, χώροι που μπορεί κάποιος να αθληθεί) προκειμένου να βρει διέξοδο ο πολίτης καθώς πρόκειται για μέρη ανοιχτά, με πολύ μικρό ρίσκο μετάδοσης.
3) Άνοιγμα των σχολείων με αποστάσεις. Ο καθηγητής τονίζει ότι η χώρα είχε ένα χρόνο στη διάθεσή της για να προετοιμάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σε τάξεις με λίγους μαθητές. Δεν το έκανε, αλλά μπορεί να το κάνει ακόμα και τώρα, καθώς οι κίνδυνοι του να μένουν τα παιδιά σπίτι και όχι στο σχολικό περιβάλλον τους είναι πολύ μεγαλύτεροι για την ψυχική τους υγεία.
Ενώ είχε αναφερθεί και στην ανάγκη για να ανοίξει η εστίαση, η οποία μετά από πολλούς μήνες σηκώνει τελικά σήμερα ρολά.
Επιπλέον ο καθηγητής Ιωννίδης είχε υποστηρίξει πως η λύση είναι και: Τα χιλιάδες και στοχευμένα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, η άρση της «τυφλής» και καθολικής καραντίνας, η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι περιορισμοί τοπικού χαρακτήρα και η σοβαρή επιδημιολογική μελέτη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.