Μία γυναίκα, από την Αλμπέρτα του Καναδά, έχασε τη ζωή της μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μία γυναίκα που διανύει τη δεκαετία των 50 έχασε τη ζωή της αφότου έκανε το εμβόλιο.
Η είδηση έγινε γνωστή από αξιωματούχο υγείας της χώρας και προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Η περίπτωση της Αλμπέρτα, μιας γυναίκας στα 50 της, είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από 253.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην επαρχία, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του η αρχίατρος της Αλμπέρτα, Ντίνα Χίνσο.
«Ενώ κάθε θάνατος είναι τραγικός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων από την COVID-19 παραμένουν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca» πρόσθεσε η ίδια.
Κανένα σχόλιο από την εταιρεία
Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει.
Τον περασμένο μήνα η επαρχία του Κεμπέκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο στον Καναδά ασθενή μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μια από τις επικεφαλής εταιρείες στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19.
Το φθηνό και εύκολα μεταφερόμενο εμβόλιό της χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στη μάχη κατά της νόσου, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα.
Η σπάνια επιπλοκή, την οποία κάποιες ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της καναδικής, έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά «Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας» έπειτα από εμβολιασμό, περιλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων αίματος που συνοδεύεται από θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων).
Δεκάδες χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από τις πληροφορίες για την εμφάνιση σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, μάλιστα για τους νέους από 30 έως 44 ετών είναι η μοναδική επιλογή, παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων.
Εκτός απ’ αυτό κυβέρνηση και ΜΜΕ «πανηγυρίζουν» για τους νέους που σπεύδουν να εμβολιαστούν με AstraZeneca.