ΚΛΕΙΣΙΜΟ
One we won! First we take Manhattan...
prodeals

Οι πατέντες των εμβολίων «ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση: «Είναι για την Αφρική – Εμείς δεν μπορούμε να τα παράγουμε»!

Οι πατέντες των εμβολίων «ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση: «Είναι για την Αφρική – Εμείς δεν μπορούμε να τα παράγουμε»!

Το τελευταίο 24ωρο τα εμβόλια είναι πάλι στο πολιτικό προσκήνιο με αιχμή τις πατέντες και το αίτημα του Τ.Μπάιντεν για απελευθέρωσή τους που βρήκε σύμφωνο και τον Β.Πούτιν και αποτέλεσε μια “ψυχρολουσία” για τον Κ.Μητσοτάκη ενώ η κυβενρητική εκπρόσωπος έφτασε σε σημείο να κατατάξει ακόμα και πιο κάτω από την Αφρική την ελληνική φαρμακοβιομηχανία!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα και όπως πρόσθεσε «για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

Τα καρφιά ξεκίνησαν από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιτίθενται στον πρωθυπουργό, αφήνοντας αιχμές για το θέμα της πατέντας, υποστηρίζοντας πως είχε πρώτος καταθέσει το θέμα της πατέντας, και ισχυρίζεται πως τότε ο κ. Μητσοτάκης τον “χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο””.

“Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή Μητσοτάκη που υπερασπιζόταν ακόμα και στη Βουλή τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών ήταν σήμερα η ΝΔ να προσπαθεί να τροφοδοτήσει με επιχειρήματα με “πηγές” μέσω του «Κρατικού» (κυβερνητικού) Πρακτορείου Ειδήσεων – του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πηγές λοιπόν αυτές επιτίθενται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγορούν πως προσπαθεί να κερδίσει από τις εντυπώσεις «αναζητώντας θετική δημοσιότητα».

Θυμίζουν μάλιστα πως η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στις 6 Απριλίου του 2020.

Που εκεί βέβαια είχε υπερασπιστεί τις πολυεθνικές εταιρείες αναφέροντας συγκεκριμένα: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στα «Παραπολιτικά» είχε τονίσει σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων “ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα. Η τότε κριτική του Πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον”. (δηλαδή θα μπορεί να τα παράγουν αφρικανικές βιομηχανίες και δεν θα μπορούν ελληνικές;)

Σύμφωνα με την κ. Πελώντη, η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.

“Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα”, προσθέτει.

Δηλαδή για την κυβέρνηση δεν μας έχουν ικανούς ούτε για την δημιουργία μιας φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής εμβολίου;

Τι δήλωναν οι φαρμακοβιομήχανοι

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως όταν είχε βγει στη δημοσιότητα το θέμα με τις πατέντες κι αν μπορεί η Ελλάδα να κάνει παραγωγή εμβολίων τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφωνας, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διευκρίνισαν ότι ακόμα και αν επιτρεπόταν από την ΕΕ, δεν μπορούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν στο άμεσο μέλλον εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Όπως τόνισαν, η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειάζονταν 18 μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφόταν συμφωνία για την παραγωγή των εμβολίων.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να παράσχει τις υπηρεσίες της χωρίς όφελος σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Τρύφωνας, ενώ απαντώντας ειδικότερα, στα ερωτήματα βουλευτών αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει εμβόλια, σημείωσε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η παραγωγή βιολογικού φαρμάκου έχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία. Αν θεωρήσουμε ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε ανάγκη εμβολίων μπορεί να δημιουργήσουμε χωρίς όφελος εμβόλια. Έχουμε τη πρόθεση αλλά θέλει τουλάχιστο ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ συγκεκριμένη και σύνθετη η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη ειδικών μονάδων, είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έγκαιρα. Δυστυχώς είναι περιοριστικός ο χρόνος για τα εμβόλια ενώ θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ για την οποία δεν ξέρεις αν τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.