ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Άρση των πατεντών: Τα πολλά δισ. κέρδη των «Big Pharma» και το «όχι» των ΕΕ, Pfizer, Μ.Γκέιτς – Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη

Άρση των πατεντών: Τα πολλά δισ. κέρδη των «Big Pharma» και το «όχι» των ΕΕ, Pfizer, Μ.Γκέιτς – Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη

Έντονες συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα για την άρση των πατεντών των εμβολίων, κάτι που ουσιαστικά θα βοηθήσει εταιρείες από διάφορες χώρες να κατασκευάσουν μόνες τους εμβόλια.

Μία πρόταση που ακούστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και θα υποστηριχτεί και από τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μία πρόταση που σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τον ΠΟΥ θα βοηθούσε στη μάχη της πανδημίας, όμως θα υπήρχε ένα «θύμα». Ποιο θα ήταν αυτό; Φυσικά οι φαρμακοβιομηχανίες κολοσσοί, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, όπως σας ενημέρωσε πρώτο το pronews.gr τα κέρδη των «Big Pharma» από τις πωλήσεις εμβολίων ξεπερνούν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχώς αυξάνονται.

Στις 2 Μαΐου στο pronews.gr σας γράφαμε για το «όχι» που είπε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς στην άρση των πατεντών, ένα «όχι» που λένε και η ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετη είναι και η Α.Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μέσω εκπροσώπου τη διαφωνία της για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19. Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Κατηγορηματικό «όχι» από Α.Μπουρλά, Pfizer και BioNTech

Σχολιάζοντας την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο.

«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλο τον κόσμο. Κατά την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα». «Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», τόνισε.

Κατά της απόφασης των ΗΠΑ τάχθηκε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, υποστηρίζοντας ότι η λύση είναι η αύξηση της παραγωγής στις υπάρχουσες μονάδες και όχι η άρση των πατεντών για τα εμβόλια. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εξήγησε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλο τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλλουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα».

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Και ξαφνικά… ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και Μαξίμου ως ο «πατέρας» της ιδέας της άρσης των πατεντών και μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας.

Κυβερνητικά στελέχη (όπως ο Γ.Γεραπετρίτης) βγήκαν και είπαν πως ο Μητσοτάκης τα έλεγε πρώτος και άλλα τέτοια, παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως όταν είχε φέρει την πρόταση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε ειρωνευτεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να μην σχολιάσω ένα έωλο επιχείρημα που ακούστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “γιατί δεν παίρνετε λέει τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται από ελληνικές εταιρείες”. Πάλι καλά που δεν μας ζητήσανε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, αστεία πυροτεχνήματα». Ενώ πρόσθεσε «φαίνεται ότι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Ενώ σε κάθε συζήτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός στήριζε τα συμφέροντα των τεράστιων εταιρειών. Να τονίσουμε πως από χθες το απόγευμα η κυβέρνηση (που εμφανίστηκε ως μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας) ξαφνικά υποστηρίζει πως αυτό το οποίο έλεγε είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει τα εμβόλια! Δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει ικανή τη χώρα μας ούτε για την δημιουργία μιας φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής εμβολίου; Όταν μάλιστα εμβόλια αναμένεται να παραχθούν μέχρι και στην Αφρική.

Στη συνέχεια υπήρξαν ρεπορτάζ και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία ξεκίνησαν να αναφέρουν πως οι βιομηχανίες της Ελλάδας θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να μπορέσουν να παράξουν εμβόλια.

Τα πολλά δισ. κέρδη των «Big Pharma»

Τεράστια τα κέρδη για τις φαρμακευτικές εταιρείες από τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, όπως αποδεικνύεται από σχετική έρευνα της οργάνωσης «Συμμαχία για το Εμβόλιο των Λαών» (People’s Vaccine Alliance).

Όπως αναφέρεται τα κέρδη από τις πωλήσεις εμβολίων, τριών μόνο εκ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών ανήλθαν το 2020 στο ύψος των 26 δισ.$. ποσό ικανό να καλύψει τον εμβολιασμό όλης της Αφρικής.

Σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, τα κέρδη που αποκόμισαν ήδη οι μεγάλες φαρμακευτικές είναι σκανδαλώδη τη στιγμή που μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια, είτε διότι είναι πολύ ακριβά είτε διότι είναι ελάχιστες οι προμήθειες.

Το κίνημα ζητά κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και συνεργασία για την παρασκευή πιο φτηνών εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέληξε στο ποσό των 26 δισ.$ υπολογίζοντας ότι η Pfizer έχει μοιράσει 8,44 δισ. δολάρια σε μερίσματα, η Johnson & Johnson 10,5 δισ. δολάρια και 3,2 δισ. σε μετοχές και η AstraZeneca 3,6 δισ. δολάρια.

Η μεγάλη ζήτηση των εμβολίων σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έχει «παγώσει» λόγω της πανδημίας ευθύνεται για την ανάδειξη ενός νέου κύματος δισεκατομμυριούχων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του PVA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ουγούρ Σαχίν, ιδρυτής της BioNTech που συνεργάζεται με την Pfizer για την παρασκευή του εμβολίου BNT162b2 έχει τώρα μετοχές που αξίζουν 5,9 δισ. δολάρια και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna, έχει στην κατοχή του μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.