Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, σημαντικό για πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο διατροφικό ανόργανο συστατικό. Είναι ένα σημαντικό συστατικό των σεληνοπρωτεϊνών που ανήκουν στο ανθρώπινο αντιοξειδωτικό δίκτυο και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.
Είναι παρόν στον ανθρώπινο ιστό, κυρίως στον σκελετικό μυ.
Σελήνιο: Από ποιες τροφές μπορείτε να το πάρετε
Το σελήνιο είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και ζωικά προϊόντα, παρά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι ακόλουθες τροφές είναι καλές πηγές σεληνίου:
- Καρύδια Βραζιλίας: Τα 28 γρ. παρέχουν 544 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου
- Τόνος: Τα 85 γρ. τόνου (σκέτος, μαγειρεμένος) περιέχουν 92 mcg
- Μπακαλιάρος: Τα 85 γρ. (σκέτος, μαγεορεμένος) περιέχουν 47 mcg
- Καστανό ρύζι (μαγειρεμένο): 1 φλιτζάνι περιέχει 19 mcg
- Αυγά: Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 15 mcg
- Ψωμί (λευκό): 1 φέτα παρέχει 10 mcg
Η ποσότητα σεληνίου σε δημητριακά και σε τρόφιμα με βάση τα δημητριακά εξαρτάται από την περιεκτικότητα σεληνίου του εδάφους στο οποίο αναπτύχθηκαν οι κόκκοι.