Σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιούκ στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως η λήψη αντιπυρετικών μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον σχηματισμό αντισωμάτων.

Με βάση τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιου είδους φάρμακα είναι ικανά να καταστέλλουν τους τρόπους που μεταδίδουν κάποια συγκεκριμένα σήματα στα κύτταρα.

Έτσι, ένα εργαστηριακό πείραμα παρουσίασε ότι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ελέγχει τη γονιδιακή έκφραση της ανοσοαπόκρισης.

Κάποια άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων που προστατεύουν τον οργανισμό και ίσως να οδηγήσουν στην καταστροφή τους.

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα φάρμακα λαμβάνονταν για προληπτικού λόγους ενώ η μείωση της ανοσοαπόκρισης συνέβαινε μόνο μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν έναν αιώνα πριν πάνω σε κουνέλια έδειξαν ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα έχουν αρνητική επίδραση στον σχηματισμό αντισωμάτων κατά των στρεπτοκοκκικών βακτηρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα μετά τις δοκιμές πάνω σε ανθρώπους. Δύο ομάδες εθελοντών, 15 άτομα η καθεμία, εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, ενώ η πρώτη ομάδα λάμβανε το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ινδομεθακίνη. Με αυτόν τον τρόπο, ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η επίδραση του φαρμάκου στην ανοσοαπόκριση του οργανισμού με ταυτόχρονη χορήγηση άγνωστων αντιγόνων.