Μετά από περίπου έναν μήνα κατά τον οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για υποχρεωτικά self test σε εργαζομένους και μαθητές ανακάλυψαν… πως πρέπει να απορρίπτονται με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.
Τα υλικά που περιέχουν τα self test θεωρούνται βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα. Αν και αυτή η πληροφορία αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών, δεν είναι εμφανής, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να διορθωθεί. Αναλυτικές οδηγίες για τα υπολείμματα των self-tests, βρίσκει κανείς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όσο για τις ενδεχόμενες λύσεις; Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙΠΑΕ, Πέτρος Σαμαράς, «Θα μπορούσαν να βγουν κάποιοι ειδικοί κάδοι σε συγκεκριμένους χώρους όπου θα μπορούσε ο πολίτης να πάει να διαθέσει αυτά τα υπολείμματα και να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο η διαχείριση μετά».
Σύμφωνα με τις οδηγίες, αν το τεστ είναι θετικό, πρέπει να το διατηρήσουμε για τρεις ημέρες μέσα στη συσκευασία του και στη συνέχεια να το απορρίψουμε σε δύο καλά κλεισμένες σακούλες.
Πώς πετάμε στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα self tests
Ειδικές οδηγίες για το πώς πετάμε στα σκουπίδια, την απόρριψη και ορθή δηλαδή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self-test, είχε εκδόσει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτές, εάν το τεστ είναι αρνητικό:
Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).
Εάν το τεστ είναι θετικό:
Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.
Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τα λοιπά απόβλητα την περίοδο της πανδημίας από την περασμένη άνοιξη.
Ετσι, για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19 ορίζεται ότι:
Για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19 προβλέπεται:
Τις γενικές οδηγίες για τα απόβλητα Covid-19 μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.