Μετά από περίπου έναν μήνα κατά τον οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για υποχρεωτικά self test σε εργαζομένους και μαθητές ανακάλυψαν… πως πρέπει να απορρίπτονται με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.
Τα υλικά που περιέχουν τα self test θεωρούνται βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα. Αν και αυτή η πληροφορία αναγράφεται στο φύλλο οδηγιών, δεν είναι εμφανής, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να διορθωθεί. Αναλυτικές οδηγίες για τα υπολείμματα των self-tests, βρίσκει κανείς και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όσο για τις ενδεχόμενες λύσεις; Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΔΙΠΑΕ, Πέτρος Σαμαράς, «Θα μπορούσαν να βγουν κάποιοι ειδικοί κάδοι σε συγκεκριμένους χώρους όπου θα μπορούσε ο πολίτης να πάει να διαθέσει αυτά τα υπολείμματα και να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο η διαχείριση μετά».
Σύμφωνα με τις οδηγίες, αν το τεστ είναι θετικό, πρέπει να το διατηρήσουμε για τρεις ημέρες μέσα στη συσκευασία του και στη συνέχεια να το απορρίψουμε σε δύο καλά κλεισμένες σακούλες.
Πώς πετάμε στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα self tests
Ειδικές οδηγίες για το πώς πετάμε στα σκουπίδια, την απόρριψη και ορθή δηλαδή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self-test, είχε εκδόσει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτές, εάν το τεστ είναι αρνητικό:
Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).
Εάν το τεστ είναι θετικό:
Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.
Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τα λοιπά απόβλητα την περίοδο της πανδημίας από την περασμένη άνοιξη.
Ετσι, για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19 ορίζεται ότι:
- Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄αυτό δεν απορρίπτονται στον μπλέ κάδο.
- Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα συλλέγονταο σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
- Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
- Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
- Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
- Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.
- Συνεχίζουμε κανονικά να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Για τη διαχείριση απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19 προβλέπεται:
- Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
- Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
- Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
- Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
- Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.
Τις γενικές οδηγίες για τα απόβλητα Covid-19 μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.