Για την πορεία του εμβολιασμού μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, αναφερόμενος στα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοπενίας (TTS) που εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να εξεταστεί γιατί συγκεκριμένα στην Κρήτη εντοπίστηκαν τα τρία.
«Είναι τρία περιστατικά στην Κρήτη. Είναι πέντε περιστατικά συνολικά σε πάνω από 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο. Υπάρχει το αγκαθάκι, γιατί τα 3 στην Κρήτη. Θα πρέπει να μας πουν πόσοι εμβολιασμοί έγιναν. Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας. Θα πρέπει να δούμε μήπως ήταν τυχαίο. Να είμαστε παρατηρητικοί κι εν συνεχεία να ψαχτούν μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς», είπε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά στα περιστατικά στην Κρήτη, σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατηρήσης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης.
Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα που “πλήττουν” οι παρενέργειες, τόνισε: «Ακόμα και στην ομάδα των γυναικών 30-39 σε μια χωρά με ενδιάμεσο κίνδυνο μεταδοτικότητας του κορωνοϊού περιμένουμε νοσήσεις που θα δώσουν 9 θανάτους ανά 100.000. Αντίστοιχα, περιμένουμε στους 100.000 εμβολιασμούς 3-5 κρούσματα θρομβώσεων που θα δώσουν κανέναν ή ένα θάνατο. Αν οι άλλες χώρες σκέφτηκαν με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχουν ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε εμείς. Αυτό που φοβόμαστε είναι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού. Γιατί οι ενήλικες άνω των 50 ετών δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει αποδειχθεί ασφαλές σε αυτές τις ηλικίες;».
«Από την στιγμή που έχουν γίνει τόσα εκατ. δόσεις εμβολίων, ότι ήταν να εμφανίσουν τα εμβόλια από παρενέργειες θα το είχαν εμφανίσει. Δεν θα βρει κανείς φάρμακο που να έχει τεσταριστεί έτσι». «Υπάρχουν επιστημονικές προσπάθειες να διορθωθούν τα πράγματα. Να δούμε αν φταίει το αντιγόνο ή ο αδενοίος. Θα πρέπει να βρούμε τον μηχανισμό που παράγει τη φλεγμονή», είπε
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.