ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Δυσοσμία ούρων: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Δυσοσμία ούρων: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Τα ούρα όπως είναι ευρέως γνωστό αποτελούν βαρόμετρο της υγείας.

Το χρώμα αλλά και η μυρωδιά τους μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για τα επίπεδα ενυδάτωσης, την αποτελεσματική ή μη διήθηση (φιλτράρισμα) του αίματος, την υγεία της καρδιάς και των νεφρών, τις ορμονικές διαταραχές, ακόμη και για την ποιότητα του ύπνου.

Η άσχημη ή περίεργη μυρωδιά των ούρων μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Αφυδάτωση: Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό τα ούρα είναι πιο συμπυκνωμένα, έχουν σκούρο χρώμα και έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Ο λόγος είναι ότι το σώμα δεν έχει τα απαιτούμενα υγρά για να αποβάλλει τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού που φιλτράρονται από τα νεφρά.

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Αποτελούν κοινή αιτία δυσοσμίας των ούρων, ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες έχουν κοντύτερη ουρήθρα από τους άνδρες. Εκτιμάται ότι το 40-60% των γυναικών ταλαιπωρούνται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από λοίμωξη του ουροποιητικού, ενώ 1 στις 4 περισσότερες από μία. Τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη ευθύνονται και για τη δυσοσμία.

Μόλυνση από μύκητες: Η υπερανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο είναι πολύ κοινή στις γυναίκες. Αν και δεν προκαλούν οι μύκητες τη δυσοσμία, επηρεάζουν σε κάποια βαθμό την οσμή των ούρων λόγω της χημικής αντίδρασης που προκαλεί η επαφή τους με τα ούρα.

Καφές: Λόγω της διουρητικής του επίδρασης, συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού. Οι μεταβολίτες, τα υποπροϊόντα της χημείας του σώματος, που παράγονται κατά τη διάσπαση του καφέ, μπορεί επίσης να επηρεάζουν τη μυρωδιά των ούρων.

Σκόρδο & κρεμμύδι: Η πέψη των τροφών παράγει διαφορετικούς μεταβολίτες και όπως συμβαίνει με τον καφέ, έτσι και με τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μπορούν να προκαλέσουν δύσοσμα ούρα.

Σπαράγγια: Κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα ένζυμο που διασπά τις ενώσεις των σπαραγγιών που ευθύνονται για τη δυσοσμία των ούρων. Αν δεν έχετε αυτό το ένζυμο, το πιθανότερο είναι ότι τα ούρα σας θα μυρίζουν άσχημα μετά την κατανάλωση σπαραγγιών, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει στο 40% των ανθρώπων.

Διαβήτης ή προδιαβήτης: Σε άτομα με διαβήτη, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα και τα νεφρά δυσκολεύονται να το φιλτράρουν. Η υπερβολική ζάχαρη αποβάλλεται με τα ούρα, προσδίδοντάς τους μια «γλυκιά» οσμή. Αυτή η γλυκιά μυρωδιά θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη ότι μια γυναίκα είναι έγκυος.

Υπερβιταμίνωση: Αν παίρνετε πολυβιταμίνες και κάποιες ώρες μετά τα ούρα σας μυρίζουν απαίσια, μην πανικοβάλλεστε. Οι πολυβιταμίνες και ειδικά η βιταμίνη Β6 μπορεί να επηρεάσει τόσο το χρώμα όσο και τη μυρωδιά των ούρων.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ειδικά τα χλαμύδια και η τριχομονάδωση προκαλούν επώδυνη ούρηση και δύσοσμες εκκρίσεις, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Πέτρες στα νεφρά: Συχνά προκαλούνται από αφυδάτωση και τον σχηματισμό κρυστάλλων από τις χημικές ουσίες των ούρων. Οι μικρές πέτρες μπορεί να αποβληθούν χωρίς καν να γίνουν αντιληπτές, οι μεγαλύτερες όμως μπορούν να προκαλέσουν οξύ πόνο, αίμα και δυσοσμία στα ούρα.

Φάρμακα: Ο μεταβολισμός κάποιων φαρμάκων, όπως τα αντιδιαβητικά, προκαλεί αλλαγές στο pH των ούρων, γεγονός που επηρεάζει την οσμή τους.

Συρρίγιο στην ουροδόχο κύστη: Τα συρρίγγια, μη φυσιολογικά περάσματα μεταξύ δύο οργάνων, συχνά επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας μεταξύ άλλων και δυσοσμία ούρων, καθώς επιτρέπουν την είσοδο βακτηρίων από άλλα όργανα στην ουροδόχο κύστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαταραχές μεταβολισμού: Αν και σπάνιες, οι διαταραχές του μεταβολισμού, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια, μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία ούρων. Μία από τις πιο γνωστές είναι η Νόσος ως από Οσμής Ούρων Σφενδάμου (MSUD), ένα ενδογενές νόσημα του μεταβολισμού το οποίο συνδέεται με ένα ενζυμικό σύμπλοκο (την αφυδρογονάση των άλφα-κετοξέων), που ευθύνεται για τη διάσπαση ορισμένων αμινοξέων. Άλλη διαταραχή είναι η φαινυλκετονουρία, ένα γενετικό μεταβολικό νόσημα που οφείλεται σε έλλειμμα σύνθεσης του ενζύμου που επιτρέπει τη μετατροπή της φαινυλαλανίνης (Phe) σε τυροσίνη (Tyr). Το έλλειμμα προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης της φαινυλαλανίνης, η οποία είναι τοξική και προκαλεί δύσοσμα ούρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.