Η Εύη Ορφανού, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων του νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως θα έπρεπε στην παροχή υπηρεσιών σε καρκινοπαθείς.
«Εμείς έχουμε δώσει μεγάλη μάχη, σε ό,τι αφορά στην πλαστική χειρουργική και τη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης εδώ και χρόνια. Αλλάζει μια κυβέρνηση και σταματάει η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή η αναμονή έχει φτάσει στα τρία χρόνια για ένα χειρουργείο αποκατάστασης για έναν καρκινοπαθή. Προσπαθούμε να δώσει το ΚΕΣΥ θετική γνωμοδότηση ώστε να έρθουν και ειδικευόμενοι γιατροί, και να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία της κλινικής. Υπήρξε θετική γνωμοδότηση, αλλά άλλαξε η πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ακυρώθηκε η απόφαση και πρέπει να βγει καινούργια. Το κράτος πρέπει να έχει μια συνέχεια. Δεν είναι μόνο η πλαστική χειρουργική που λειτουργεί ως αποκατάσταση, αλλά και η μονάδα εγκαυμάτων. Αυτή η κλινική είναι αρμόδια για όλη την ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Ένα πληθυσμό 700.000 ανθρώπων. Αν ξεσπάσει μια φωτιά εδώ πέρα, δε θα έχουμε που να τους πάμε», εξήγησε η κ. Ορφανού.
«Εγώ έχω κάνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης πέντε εγχειρίσεις καρκίνου. Οι 4 έγιναν από την ομάδα της πλαστικής χειρουργικής των γιατρών. Αλλά δεν υπάρχει υποδομή κατάλληλη έτσι ώστε όταν βγει ο ασθενής από το χειρουργείο, να φιλοξενηθεί και να αναρρώσει. Ο κάθε ασθενής φιλοξενείται όπου υπάρχει άδειο κρεβάτι. Εμένα με έβαλαν σε θάλαμο που υπήρχαν πολυτραυματίες, άτομα με λοιμώδεις ασθένειες, και καμία σχέση με τον καρκίνο. Ο καρκίνος δημιουργεί πρόβλημα στο ανοσοποιητικό, και ειδικά για έναν ασθενή που έχει υποβληθεί και σε χημειοθεραπείες», είπε από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ Νικήτας, ασθενής.
«Ζητάμε να δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα προχωρήσει αυτό. Έχουμε κουραστεί από τις υποσχέσεις», τόνισε κλείνοντας η κ. Ορφανού.
«Με το ενδεχόμενο να μου ξαναεμφανιστεί καρκίνος του δέρματος, μου ξεκίνησε η γιατρός μου από το Φεβρουάριο και για ένα χρόνο τα μονοκλωνικά αντισώματα, ώστε να προστατεύσει το ανοσοποιητικό μου, ώστε να μην κινδυνέψω από νοσοκομειακή λοίμωξη αν χρειαστεί να ξαναμπώ νοσοκομείο», σημείωσε ο κ. Μιχαήλ Νικήτας, τονίζοντας ότι το κόστος τους είναι πολύ υψηλό.