Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν δύο μερίδες φρούτων την ημέρα έχουν 36% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από μία μερίδα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά ή πέφτουν πολύ χαμηλά.
Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται ως “μάστιγα” του 21ου αιώνα για την δημόσια υγεία. Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζούσαν με διαβήτη το 2019 και μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι 374 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, την πιο κοινή μορφή της νόσου. Η υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου διαβήτη ενός ατόμου.
Διαβήτης τύπου 2: Με δύο μερίδες φρούτων την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο κατά 36%
Ο δρ. Nicola Bondonno, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το Ινστιτούτο Έρευνας Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan στο Περθ της Αυστραλίας, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι άτομα που κατανάλωναν περίπου 2 μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα πέντε χρόνια από ό,τι εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα φρούτων την ημέρα. Δεν είδαμε τα ίδια μοτίβα για τους χυμούς φρούτων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι μια πολύ καλή στρατηγική για μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη».
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 7.675 συμμετέχοντες από μια Αυστραλιανή μελέτη διαβήτη, παχυσαρκίας και τρόπου ζωής, την οποία διεξήγαγε το Baker Heart and Diabetes Institute. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση χυμών φρούτων και ολόκληρων φρούτων μέσω ερωτηματολογίου.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα ολόκληρα φρούτα είχαν 36% χαμηλότερες πιθανότητες διαβήτη στα πέντε χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και των δεικτών ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα χρειάζονταν παράγουν λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα τους.
«Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσας ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία) μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και σχετίζονται όχι μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο δρ. Bondonno.