ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης κατά κυβερνήσεων για τον Covid-19: «Έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Kαιάδα»! (βίντεο)

Καθηγητής Γ.Ιωαννίδης κατά κυβερνήσεων για τον Covid-19: «Έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Kαιάδα»! (βίντεο)

Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην κοινωνία που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού και στη φοβία του ότι αυτή η κοινωνία θα καταστρέψει τα παιδιά!

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο καθηγητής το μεγάλο θύμα αυτή της πανδημίας είναι τα παιδιά και οι νέοι, καθώς τους επιβάλλονται οριζόντια μέτρα, για να τα «προστατεύσουν» από έναν ιό από τον οποίο δεν κινδυνεύουν.

Παράλληλα με τα μέτρα υποθηκεύεται το μέλλον τους αφού το χρέος της χώρας εκτινάσσεται σε ύψη. Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Γ.Ιωαννίδης στην εκπομπή «Αντιθέσεις» μίλησε για την ψυχολογία των παιδιών εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε πετάξει τα παιδιά στον Καιάδα».

Αφού έγινε λόγος για τριπλασιασμό της κατάθλιψης με όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν και τώρα ως «πανάκεια» προσφέρεται ένα εμβόλιο ο καθηγητής αναφέρει:

«Είμαστε κοινωνίες τραυματισμένες. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση της κατάστασης. Αυτό μας βοηθάει να εξηγήσουμε κάποια από τα φαινόμενα που βλέπουμε στην ατομική συμπεριφορά σε οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον κοκ.

Τέτοιες οικογένειες μπορούν να χειραγωγηθούν πιο εύκολα. Δεν έχουν ασπίδα προστασίας.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι γίνονται εξαρτημένοι! Ό,τι μπορεί να τους περιορίσει και να τους ελέγξει τον φόβο θα τους μετατρέψει σε όχλο».

Για τα παιδιά δήλωσε:

«Βλέπουμε τεράστια ποσοστά παιδιών τα οποία έχουν αυτοκτονικές διαθέσεις. Δεν περνάνε απλά μια δύσκολη εφηβεία, περνάνε μία τραγικά δύσκολη εφηβεία. Παιδιά που μένουνε πίσω στην κοινωνικοποίησή τους. Πολύ φοβάμαι πως τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης.

Τα παιδιά είναι το μέλλον για κάτι καλύτερο και έχουμε πετάξει πραγματικά τα παιδιά μας στον Καιάδα».

Έρευνα: Τον τελευταίο έναν χρόνο διαγνώστηκε παγκοσμίως με κλινική κατάθλιψη περίπου το 18% των πολιτών

Βαρύτατο πλήγμα στην ψυχολογία των πολιτών προκάλεσαν η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, κατά τη διάρκειά τους αυξήθηκε το ποσοστό όσων εμφάνισαν κατάθλιψη ή υπέφεραν από σοβαρό στρες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα «COVID-19 Mental health in Ternational for the General Population» που πραγματοποιήθηκε από την COMET-G διαπίστωσε ότι τον τελευταίο έναν χρόνο διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη περίπου το 18% των πολιτών παγκοσμίως.

Το ποσοστό έφτασε στο 30% στα άτομα που είχαν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα άτομα εμφάνισαν αρκετά υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων, που έφτασαν σχεδόν το 15%.

Παράλληλα, περίπου το 18% εμφάνισε σοβαρότατο στρες. Σύμφωνα με την έρευνα, η πανδημία έπληξε τη γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού, δηλαδή τις συνήθειες στον ύπνο και στο φαγητό, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, εκτός από το lockdown και τους περιορισμούς, οι παράγοντες που επίσης επηρέασαν ήταν οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ο φόβος για την οικονομική κατάσταση και την εργασία και η ύπαρξη χρόνιας νόσου. Η έρευνα έδειξε ότι επηρεάστηκαν περισσότερο οι γυναίκες, ενώ στους νέους οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν νωρίτερα και στις μεγαλύτερες ηλικίες αργότερα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι μισοί από τους συμμετέχοντες αποδέχτηκαν σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον μία από τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν. Οι θεωρίες αυτές βρήκαν γόνιμο έδαφος σε κοινωνίες ανεπαρκώς αναπτυγμένες από πολιτικοοικονομική και κοινωνική άποψη, καθώς και σε αυτές με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

«(Οι θεωρίες συνωμοσίας) έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στις συμπεριφορές του πληθυσμού, μειώνοντας τη συμμόρφωση με τις συμπεριφορές υγείας. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι προστάτευσαν από την εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά, τελικά, ούτως ή άλλως, αποδείχτηκαν όλες ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχολογική υγεία του πληθυσμού», υποστηρίζει ο κ. Φουντουλάκης.

Τέλος, η έρευνα έφερε στο φως και ορισμένα θετικά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η μείωση της αυτοκτονικότητας και, πιθανότατα, η χρήση ουσιών και του καπνίσματος. Η έρευνα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, και βασίστηκε σε απαντήσεις περίπου 55.589 ατόμων από 40 χώρες. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν διαδικτυακά το ερχόμενο Σάββατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.