H μη διενέργεια self test σε πλήρως εμβολιασμένους και αφού έχει περάσει ένα ικανό διάστημα από τη δεύτερη δόση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Με το ενδεχόμενο αυτό, και παράλληλα το κλείσιμο των σχολείων που θα βγάλει μαθητές και εκπαιδευτικούς από την υποχρέωση του self testing, αφαιρείται ικανή μερίδα του πληθυσμού από τη διαδικασία, την ώρα που η συνέχιση της διάθεσης των συσκευών αυτοδιάγνωσης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.
Τα self test «δίνουν» τα κρούσματα των ασυμπτωματικών νέων
Γεγονός είναι, πάντως, πως η μέθοδος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου έχει αποδώσει τα μέγιστα στον περιορισμό της πανδημίας, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος με τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Απρίλιο, πολλά εκ των οποίων αφορούν σε παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ενδεικτικό είναι ότι ακριβώς ένα μήνα πριν, στις 10 Μαΐου, το σύνολο των κρουσμάτων στους νέους 0-17 ετών ήταν λιγότερο από 30.000 -για την ακρίβεια 27.755- και το ποσοστό περιοριζόταν στο 7,7% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει 36.376 (ποσοστό 8,9%). Το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες σχολίασε, άλλωστε, και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και του δειγματοληπτικού ελέγχου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού έχει συμβάλλει σημαντικά στην πτώση των επιδημιολογικών δεικτών. Αναλυτικά, έχει καταγραφεί μείωση κατά 73% στα νέα κρούσματα, κατά 65% στους νοσηλευόμενους λόγω COVID-19 και κατά 53% στον δείκτη θετικότητας.