Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην επιμονή στη χρήση self test.
Το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι επιστήμονες ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας για να αποφευχθεί τυχόν πισωγύρισμα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις και επισημαίνουν τα «κακώς κείμενα» που μπορεί να στοιχίσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος έθεσε ζήτημα τόσο αξιοπιστίας όσο και αναγκαιότητας της διατήρησης του μέτρου των self tests, τονίζοντας ότι οι έρευνες και τα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται τώρα να μην υποστηρίζουν τη μαζική τους χρήση στον πληθυσμό.
«Κατά τη γνώμη μου, τα self tests πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συμπτωματικούς και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία», είπε εμφατικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εξήγησε για ποιο λόγο δεν τα θεωρεί αναγκαία.
«Όλοι έχουμε μία τουλάχιστον ιστορία στο περιβάλλον μας τεστ αυτοδιάγνωσης, ιδιαίτερα σε παιδιά, να βρίσκεται ψευδώς θετικό, με αποτέλεσμα άσκοπη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης… Μόνο το 40% των “θετικών” τεστ είναι πραγματικά θετικά. Τα τεστ αυτοεξέτασης έπαιξαν τον σημαντικό τους ρόλο, όταν ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας ήταν υψηλός, τώρα όμως που οι εμβολιασμοί προχώρησαν αρκετά και ο σημερινός δείκτης θετικότητας των γρήγορων τεστ, όπως ανακοινώθηκε, είναι 0,7%, η επιμονή στην υποχρεωτική χρήση και καταγραφή αυτών των τεστ είναι μάλλον άσκοπη και αντιοικονομική», ανέφερε.