Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ανθρώπου από την κορυφή έως τα νύχια και από αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο εγκέφαλος.
Η ποιότητα της διατροφής μας σχετίζεται άμεσα με την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας γι’ αυτό και κλασικές αξίες όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα με αλεύρι ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από τα καθημερινά γεύματα όπως επίσης τα ψάρια και φυσικά οι πρωτεΐνες από φυτικές κατά προτίμηση πηγές. Ακόμα, το να δίνουμε βήμα στα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο είναι απόφαση που μόνο οφέλη μπορεί να μάς προσφέρει. Αυτά συνοπτικά μιλώντας και σε γενικό επίπεδο.
Σε ειδικό επίπεδο, ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά, στοιχεία που στο σύνολό τους υποστηρίζουν σημαντικά τη υγεία του εγκεφάλου, κάτι που μεταφράζεται απλά σε καλύτερη πνευματική λειτουργία. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τέτοιου τύπου δράση έχουν οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και είναι κυρίως οι ακόλουθες:
Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Αναφέροντας ενδεικτικά το σπανάκι, τη λαχανίδα και το μπρόκολο, οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και η βήτα-καροτίνη που έχουν συνδεθεί με την πνευματική υγεία. Θεωρείται ότι οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξασθένησης της μνήμης.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λιπαρά δηλαδή που έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βήτα αμυλοειδούς στο αίμα, πρωτεΐνης που δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ασθενών με αλτσχάιμερ. Καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αλλά να επιλέγετε είδη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και τόνος light σε κονσέρβα. Αν δεν είστε λάτρεις των ψαριών, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με Ω3 ή προτιμήστε άλλες τροφές, πλούσιες σε Ω όπως αβοκάντο, λιναρόσπορο και καρύδια.
Μούρα
Τα φλαβονοειδή, η φυσική χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το χρώμα των μούρων, επίσης βελτιώνουν τη μνήμη, σύμφωνα με κλινικές έρευνες. Σε σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012, που δημοσιεύθηκε στο «Annals of Neurology», οι επιστήμονες του «Harvard Brigham Women’s Hospital» ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλες και μύρτιλα κάθε εβδομάδα βελτίωναν τη μνήμη τους.
Τσάι και καφές
Η καφεΐνη στον πρωινό καφέ ή το τσάι σας μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από μια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της συγκέντρωσης και αφύπνισης. Τα αποτελέσματα έρευνας του 2014 που δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση για τη διατροφή (Journal of Nutrition) έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης καφεΐνης απέδωσαν καλύτερα στις εξετάσεις πνευματικής απόδοσης. Επίσης, σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins», ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά από εικόνες και στη συνέχεια τους χορηγήθηκε placebo και κανονική καφεΐνη (σε ταμπλέτες των 200mg). Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας που τους χορηγήθηκε καφεΐνη αναγνώρισαν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.
Καρύδια
Πρόκειται για εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών ενώ ένας συγκεκριμένος τύπος καρυδιών (brazil nuts) μπορεί να βελτιώσει και τη μνήμη. Το 2015, μελέτη του UCLA συνέδεσε την υψηλή κατανάλωση καρυδιών με την καλύτερη νοητική λειτουργία. Τα καρύδια είναι πλoύσια σε έναν τύπο Ω3, το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες, κάτι που είναι καλό για την καρδιά και τον εγκέφαλο.