Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως πάνω από τα μισά δημοφιλέστερα καλλυντικά που πωλούνται ευρέως σε ΗΠΑ και Καναδά είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών (PFAS).
Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ έλεγξαν περισσότερα από 200 καλλυντικά, όπως κονσίλερ, κραγιόν, σκιές ματιών, μάσκαρα και eyeliner και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς σε πάνω από τα μισά βρήκαν επικίνδυνες ουσίες.
Τους φόβους έρχεται να εντείνει έρευνα που προηγήθηκε, η οποία συνδέει ορισμένες από τις PFAS με μια σειρά σοβαρών θεμάτων υγείας, όπως καρκίνο των νεφρών, καρκίνο των όρχεων, υπέρταση, θυρεοειδή και ανοσοτοξικότητα στα παιδιά.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γκράχαμ Πίσλι διαμηνύει πως οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όταν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, παραμένουν εκεί και συσσωρεύονται ενώ υπάρχει και ο πρόσθετος κίνδυνος της περιβαλλοντικής μόλυνσης που μπορεί να προκληθεί όταν πετάμε τα εν λόγω καλλυντικά, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους.
Η επίμαχη κατηγορία χημικών χρησιμοποιείται μαζικά για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Περιβάλλοντος, δηλαδή: «εμποδίζουν -για παράδειγμα- τα τρόφιμα να κολλάνε σε μαγειρικά σκεύη, κάνουν ρούχα και χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες».
Στην επίμαχη μελέτη, όπου εξετάστηκαν περισσότερα από 200 καλλυντικά για φθόριο – δείκτη της χρήσης PFAS στο προϊόν- αποκαλύφθηκε πως το 56% των προϊόντων για μάτια, το 48% των προϊόντων για τα χείλη και το 47% των προϊόντων μάσκαρα περιείχαν υψηλά επίπεδα φθορίου.
Ειδικά τα προϊόντα που διαφημίζονται ως «μακράς διαρκείας» και «ανθεκτικά στη φθορά»… «έβριθαν» φθορίου, σύμφωνα με την Daily Mail.
«Αυτό εμπνέει ανησυχία. Οι μετρήσεις μας δείχνουν την ευρεία χρήση PFAS σε αυτά τα προϊόντα – αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλήρης έκταση της χρήσης φθοριούχων χημικών ουσιών στα καλλυντικά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί» εξήγησε ο κ. Πίσλι.
Τα PFAS είναι γνωστά ως «παντοτινά χημικά» μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα για δεκαετίες καθώς δεν αποσυντίθεται φυσικά και εκτός από τα καλλυντικά, υπήρχαν διάχυτα σε αντικολλητικά σκεύη, υφάσματα και περιτυλίγματα για γρήγορο φαγητό.
Ακόμη, ο καθηγητής επιμένει πως ο κίνδυνος έκθεσης για τον καταναλωτή είναι τεράστιος καθώς υπάρχουν βιομηχανίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχουν αυτά τα προϊόντα σε εκατομμύρια καταναλωτές καθημερινά.