Τα ροδάκινα αδιαμφισβήτητα, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους καθώς είναι πεντανόστιμα, δροσιστικά και προσφέρονται για κατανάλωση τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Παρέχουν όμως και σημαντικά οφέλη στην υγεία, από την καλή ενυδάτωση έως την προστασία από τον καρκίνο.
Τα ροδάκινα είναι ένας από τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν δεκάδες πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία.
Σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένα μέτριο ροδάκινο (περίπου 150 γραμμάρια) μας παρέχει:
- 60 θερμίδες
- 135 γραμμάρια νερό
- 10,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνες
- 1,2 γραμμάρια διαιτητικές ίνες
- 165 mg κάλιο
- 115,5 mg φώσφορο
- 30 mg ασβέστιο
- 17 mg πολυφαινόλες
Σύμφωνα, εξ άλλου, με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), ένα μέτριο ροδάκινο παρέχει επίσης:
- Το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) βιταμίνης C
- Το 10% της ΣΗΔ βιταμίνης Α
- Το 6% της ΣΗΔ νιασίνης
- Το 5% της ΣΗΔ βιταμίνης Ε, της βιταμίνης K, του χαλκού και του μαγγανίου
Τα προαναφερθέντα είναι μερικά μόνο από τα συστατικά τους, καθώς τα ροδάκινα περιέχουν και πολλά άλλα.
Φρέσκα και σε κονσέρβα
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ροδάκινα σε κονσέρβα είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα εφ’ όσον δεν είναι ξεφλουδισμένα. Ειδάλλως, τα φρέσκα είναι πιο θρεπτικά. Ούτως ή άλλως, πάντως, τα φρέσκα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
Μοιραία λοιπόν μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία, ιδανικά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει λογικές ποσότητες από αυτά και άλλα φρούτα. Αν και τα έως τώρα ευρήματα δεν είναι οριστικά, οι έως τώρα μελέτες γι’ αυτά έχουν δείξει τα εξής:
Μπορεί να συμβάλλουν στην καλή πεπτική λειτουργία
Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, άλλες εκ των οποίων είναι διαλυτές και άλλες αδιάλυτες. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την κένωση του εντέρου και παρέχουν τροφή στα προστατευτικά βακτήριά του. Με αυτούς τους τρόπους συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς
Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Άλλα συστατικά τους συμβάλλουν στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.
Μπορεί να προστατεύουν το δέρμα
Τα ροδάκινα μπορεί να δρουν προστατευτικά στο δέρμα, καθώς συμβάλλουν στην βαθιά ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
Μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα ροδάκινα μπορεί να παράσχουν προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου. Ει μη τι άλλο, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για την αντικαρκινική δράση της και ένα από τα κύρια συστατικά της είναι τα φρούτα.
Ειδικότερα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων περιέχει καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ. Οι ουσίες αυτές είναι αντιοξειδωτικές και μελέτες τούς προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ανάλογη δράση έχουν και οι πολυφαινόλες τους. Έρευνες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που τρώνε 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια την ημέρα διατρέχουν κατά 41% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού.
Μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών
Τα ροδάκινα μπορεί να κατευνάσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στα αλλεργιογόνα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα συστατικά τους συμβάλλουν στην καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων. Επιπλέον, κατά την ωρίμανσή τους παράγονται βιοδραστικά μόρια που μπορεί να ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.
Μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά τους μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της αντοχής στην ινσουλίνη και του διαβήτη στα παχύσαρκα ποντίκια. Οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη, όμως, μπορούν να τα καταναλώνουν (έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) με μέτρο και χωρίς να είναι πάρα πολύ ώριμα.